Foto: Vedran Morin (arhiva)
COVID19 CRES GLAS OTOKA LOŠINJ

Ministarstvo zdravstva odgovorilo na teoriju o ‘antikorona otocima’, Savretić pisao Milanoviću

Početkom mjeseca studenog objavili smo članak naslovljen “Istarski inovator pisao Berošu: Koronavirus na Lošinju i Cresu ne može preživjeti dulje od 24 sata“, koji je izazvao golem interes podijeljene javnosti. Dok jedni u tome prepoznaju turistički potencijal, drugi se pribojavaju da bi na otoke mogli pristizati oboljeli od bolesti COVID-19, a koju uzrokuje koronavirus SARS-CoV-2.

Tada smo naveli da je pulski izumitelj Tomislav Savretić pisao ministru zdravstva Viliju Berošu kako bi mu skrenuo pozornost na osobnu teoriju da na otocima Cresu i Lošinju zbog klimatoloških uvjeta koronavirus ne može dugo preživjeti. Nedugo zatim stigao nam je odgovor iz Ministarstva zdravstva odakle su potvrdili da su upoznati s dopisom gospodina Savretića u kojemu on osobno izražava podršku struci vjerujući da će resorno Ministarstvo preispitati teoriju o “antikorona otocima”.

“Zahvaljujemo što ste nam skrenuli pozornost na dopis gospodina Savretića. Primili smo ga, samo nismo uspjeli direktno odgovoriti gospodinu jer smo bili u popriličnoj gužvi. Svako promišljanje o koronavirusu pa tako i pulskog inovatora je dobrodošlo. Premda njegova teza pobuđuje nadu te uvažavamo blagotvornost alternativne medicine, kao Ministarstvo zdravstva ne možemo podržati neznanstveni pristup COVIDU-19. Nadamo se da razumijete naše stajalište kao i gospodin Savretić kojem želimo puno uspjeha u daljnjem radu”, navodi se u pristiglom odgovoru Ministarstva.

U međuvremenu nas je inovator iz Pule upoznao s informacijom da je svoje mišljenje poslao i prema Uredu predsjednika Republike Hrvatske, Zoranu Milanoviću, odakle je stigla povratno informacija da su zaprimili dopis te se nadaju da će ministar Beroš iznijeti stavove struke. Teorija Tomislava Savretića tako je dobila svojevrsni nastavak.

Dodajmo k tome da je do prvotne objave na Lošinju i Cresu bilo tek nekolicina uglavnom uvezenih slučajeva, dok se ta situacija u međuvremenu promijenila i danas ona izgleda znatno drugačije. Prema tablici Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koju ažurira Primorsko-goranska županija, na dan 12. studenoga na Cresu je 8 aktivnih slučajeva, dok je na Lošinju trenutno 19 aktivno oboljelih.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Vili Beroš: ‘Moglo bi se povećati izdvajanje iz plaća za zdravstvo’

Glas otoka

Prijava za cijepljenje protiv COVID-19 moguća i preko interneta ili telefonski

Glas otoka

Ministarstvo zdravstva: ‘Stav struke je da je najbolje cjepivo ono s kojim se najprije možemo cijepiti’

Glas otoka