Foto: dalmatinskiportal.hr
BRAČ GLAS OTOKA

IZGRAĐEN PRVI TUNEL NA BRAČU U promet se pušta obilaznica Ložišća

Na otoku Braču je završena izgradnja obilaznice Ložišća u dužini od 1,56 km, a novoizgrađena dionica će se u promet pustiti u petak, 13. studenoga, javlja Dalmatinski portal.

Puštanjem u promet novoizgrađene obilaznice omogućit će se obilazak posebno problematične dionice ceste kroz naselje Ložišća, koje se prostire gusto urbaniziranim područjem pod zaštitom povijesne graditeljske cjeline.

“Postojeće stanje nije udovoljavalo minimalnim tehničkim uvjetima državnih cesta tj. nisu postojali minimalni uvjeti za dvosmjerno odvijanje prometa (zbog malih gabarita prometnice posebno je bio otežan prolaz turističkih autobusa), već je promet semaforskim uređajima organiziran kao naizmjeničan jednosmjeran prometni tok. Kako u postojećem koridoru trase nije bilo moguće zahvatima rekonstrukcije ostvariti bitne poboljšice, optimalno tehničko rješenje bilo je izgradnja obilaznice Ložišća. Sama trasa je sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji položena daleko od naselja, odnosno izvan građevinskih područja”, rekla je Tamara Pajić, glasnogovornica Hrvatskih cesta, zamolivši sve sudionike u prometu da se pridržavaju postavljene prometne signalizacije i prometnih pravila.

Kao najznačajniji objekt na obilaznici Pajić ističe tunel Korito, koji je ujedno i prvi cestovni tunel izgrađen na otoku Braču, ukupne dužine od 190 metara s portalnim građevinama. Radove, koji su započeli 25. travnja 2019. godine, izvela je tvrtka Strabag d.o.o. s odobrenim podizvođačem Euroasfalt d.o.o. Vrijednost im je 32 milijuna kuna. Investitor radova su Hrvatske ceste d.o.o., a isti su izvedeni unutar planiranih rokova i financijskih sredstava. Stručni nadzor nad radovima provodila je tvrtka Institut IGH d.d.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Humanitarna akcija ‘Bročko uje za vridne jude’

Glas otoka

Potpisan ugovor o gradnji vatrogasnog doma u Selcima na otoku Braču

Glas otoka

U Sutivanu postavljena izložba umjetničkog tekstila mlade bračke dizajnerice

Glas otoka