GLAS OTOKA PAG

Tradicionalan običaj sušenja ribe i glavonožaca na otoku Pagu

Obavezan dio priprema za zimu na otoku Pagu nekada je bilo sušenje ribe i glavonožaca, javlja Radio Pag. Sušile bi se razne vrste riba, najčešće veliki moli (oslići), sušio se grug, a posebno su omiljeni bili sušeni glavonošci, osobito hobotnice.

Prema starim zapisima, osim sardela i inčuna, koji su se solili, sušile su se gotovo sve vrste riba i glavonožaca. Riba se najprije solila, a onda stavljala na buru. Tako se konzervirala i bila je spremna za zimnicu, piše Radio Pag.

Hobotnice su se sušile znatno duže od riba. Jela pripremljena od sušenih riba i glavonožaca bila su omiljena, a mnogi stariji otočani navode kako su posebno uživali u sušenim hobotnicama. Od sušenih riba radila su se razna jela. Sušene hobotnice jele su se uglavnom pečene na žaru, a često su dijelovi hobotnice bili dodaci drugim jelima.

U svim otočnim mjestima sušila se riba, a ta tradicija se najduže zadržala u Barbatima i u naseljima na južnom dijelu otoka Paga. Međutim, s vremenom je tradicija sušenja ribe i glavonožaca nestala. Međutim, još se ponekad na otoku može pronaći nekog tko suši ribe ili hobotnice. Danas je to tek razlog za podsjećanje na vremena kada se ribu sušilo na cijelom otoku, ali i podsjećanje na Božićne blagdane kako su nekada izgledali. Naime, domaća sušena riba je za Badnjak bila obavezna namirnica za dobar blagdanski ručak.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Na otoku Pagu rovovska borba političkih aktera za svaki glas

Glas otoka

Predstavljena knjiga ‘Muljatorice – ptice muljevitih područja Zadarske županije’

Glas otoka

Prijavi se na program osposobljavanja za odrasle i postani čipkarica

Glas otoka