Foto: Press (DVD Selca)
BRAČ GLAS OTOKA

Potpisan ugovor o gradnji vatrogasnog doma u Selcima na otoku Braču

U srijedu, 11. studenog, u prostorijama stare škole, potpisan je Ugovor o gradnji vatrogasnog doma u Selcima na otoku Braču, čime se obilježava početak dugo očekivane gradnje novoga Doma za vatrogasce Općine Selca.

Foto: Press (DVD Selca)

Ugovor su potpisali načelnik Općine Selca, Ivan Marijančević, i vlasnik tvrtke M-P beton d.o.o. iz Solina, Josip Mešin. Ugovor je potpisan u učionicama gdje su davne 1991. godine započela prva vatrogasna dežurstva DVD-a Selca. Početak radova se planira u prosincu 2020. godine, dok se završetak istih očekuje u roku od 12 mjeseci.

Načelnik Općine Selca Ivan Marijančević izrazio je zadovoljstvo postignutim.

“Radi se o kapitalnom projektu za našu Općinu koji se odnosi na značajno poboljšanje društvene infrastrukture, ali naravno i višu razinu zaštite stanovništva te njihove imovine. Put do ovog potpisa je bio dug i iscrpljujući, međutim ovakve situacije pokazuju da se sve može, bez obzira na veličinu lokalne samouprave i u konačnici njene fiskalne kapacitete. Veliku zahvalnost u ime Općine Selca upućujem svim članovima DVD-a Selca, posebno Tinu Štambuku koji su odradili veliki dio organizacijskog posla, ali i našoj Splitsko-dalmatinskoj županiji koja nas je pratila od samog početka i sufinancirala glavninu izrađene projektne dokumentacije. Idemo hrabro i odvažno u ovaj projekt vjerujući u uspješan završetak, te skupljajući dragocjeno iskustvo provedbe budućih EU projekata na području naše općine”, rekao je Marijančević.

Tino Štambuk, predsjednik DVD-a Selca, također je prisustvovao potpisu.

“Iznimno sam ponosan i sretan, kao i ostale kolege vatrogasci, što ćemo uskoro ostvariti dugo sanjanu želju – izgradnju našeg vatrogasnog doma, a koji će biti mjesto druženja, rada i okupljanja za sve mještane”, istaknuo je, dodavši kako su zahvalni smo svima koji su proteklih sedam godina, a koliko traje priprema projekta, sudjelovali i pomogli u istom.

“Prvenstveno starijim kolegama vatrogascima koji su postavili temelje za budućnost selačkog vatrogastva, te svima ostalima, brojnim partnerima i prijateljima društva, institucijama RH, simpatizerima i volonterima. Ovo je ostvarenje sna generacija vatrogasaca u Selcima i ovom dijelu Brača”, zaključio je predjsednik DVD-a Selca.

Ukupna vrijednost Ugovora o gradnji iznosi 9.365,582,99 kn, uključujući PDV.  Tvrtka M-P beton d.o.o. je putem javnog natječaja odabrana kao najpovoljniji izvođač radova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.670,000,00 kn, te uz planiranu izgradnju doma, uključuje i nabavku opreme za vatrogasni dom, a za što je upravo raspisan natječaj javne nabave. Kroz EU mjeru 7.4.1. osiguran je maksimalni iznos od 7.450,000,00 kn za spomenuti projekt, dok će razliku do ukupne vrijednosti Projekta izgradnje vatrogasnog doma financirati općina Selca.

O projektu:

Glavni i izvedbeni projekt je pripremio i isporučio Studio R d.o.o. iz Splita. Vatrogasni dom će biti postavljen centralno na parceli, a kako bi se omogućio kružni tok za vatrogasna vozila. Isti će se prostirati na zemljištu površine 2.109,00 m², a koju je upravo za ovu namjenu dodijelilo Ministarstvo Državne Imovine Republike Hrvatske. Bruto površina zgrade iznosit će 1.155,87 m², te će ista sadržavati tri funkcionalno različita volumena, a na čemu se zasniva i cijela koncepcija oblikovanja doma. Zgradu doma će činiti sljedeće jedinice: garažni prostor za šest vatrogasnih vozila sa mehaničarkom radionicom, alatnica, funkcionalne prostorije za vatrogasnu operativu i toranj za vježbu, garderoba, dvorana za održavanje tjelesne kondicije, multifunkcionalna dvorana za učenje i usavršavanje, prostorija za dnevni odmor, spavaonice te ured i komunikacijski centar.

O DVDu Selca:

DVD Selca je osnovan 1991. godine od strane nekoliko entuzijasta kao jedino dobrovoljno vatrogasno društvo na otoku, a nakon proglašenja samostalnosti RH. Neki od njih i dalje aktivno sudjeluju u aktivnostima društva, te svojim znanjem i iskustvom značajno pridonose u razvoju vatrogastva na ovom dijelu otoka. Društvo čine najvećim dijelom dobrovoljci i volonteri. Trenutačno brojimo preko 35 članova, a od čega je 25 operativaca koji aktivno djeluju u operacijama. Društvo godišnje ima do 60 intervencija; ponajviše požara otvorenog prostora, zatim tehničke intervencija, intervencija u prometu, akcija potraga i spašavanja i ostale. Dodatno, društvo ulaže u osposobljavanje i edukaciju svojih članova, posebice mlađih, s ciljem unaprjeđenja rada i daljnjeg razvoja DVD-a. Ujedno, često sudjelujemo u brojnim humanitarnim projektima i akcijama te smo aktivni sudionici u stvaranju boljeg života za cjelokupnu zajednicu na ovom dijelu otoka.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

OSTANITE SVOJE, POSEBNE I NEZAMJENJIVE Sretan Dan žena u ime članova DVD-a Selca

Glas otoka

Humanitarna akcija ‘Bročko uje za vridne jude’

Glas otoka

IZGRAĐEN PRVI TUNEL NA BRAČU U promet se pušta obilaznica Ložišća

Glas otoka