Preslika
POLITIKA

Andrej Plenković otkrio datum uvođenja eura

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je u srijedu 11. studenoga sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Otvarajući sjednicu, podsjetio je kako je na prošloj sjednici u srpnju ove godine Vijeće izvijestilo da je Hrvatska 10. srpnja uključena u Europski tečajni mehanizam II, što je posljednji korak prije ulaska u europodručje.

“Da je Hrvatska već danas u eurozoni, bilo bi joj na raspolaganju 1,1 milijarda eura iz Europskoga stabilizacijskog mehanizma za financiranje u kriznim situacijama, a imali bismo i veću mogućnost i obujam financiranja na tržištu kapitala”, poručio je Plenković.

Dodao je da je već i ulazak ERM II za Hrvatsku dodatna legitimacija i zasigurno pozitivna okolnost u odnosu na različite institucije na međunarodnoj razini. Za sudjelovanje u ERM II utvrđen je središnji paritet i on je jednak 7,53450 kuna za 1 euro te odgovara tržišnom tečaju u trenutku donošenja odluke, dodao je predsjednik Vlade.

“Nakon ulaska u Europski tečajni mehanizam II moguće je uvesti euro već 1. siječnja 2023. godine”, poručio je premijer i dodao da je za ispunjenje toga cilja potrebno je ispuniti kriterija nominalne konvergencije te provesti reformske mjere Akcijskog plana u području sprječavanja pranja novca, poslovnog okruženja, upravljanja u javnom sektoru i pravosuđa.

Drugi važan zadatak tijekom boravka u ERM II je provedba “Changeover plana”, odnosno Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom.

“Ovaj plan je strateški dokument koji opisuje zakonodavne, administrativne i logističke aktivnosti potrebne za odvijanje procesa zamjene kune eurom”, pojasnio je predsjednik Vlade i dodao kako on postavlja temeljne procese zamjene poput pravila za preračunavanje cijena i drugih vrijednosti i konvertiranje depozita i kredita.

Istaknuo je pritom da je temeljno načelo Nacionalnog plana zamjene zaštita potrošača, što podrazumijeva zamjenu kune u euro bez troška, isključivo po fiksnom tečaju konverzije, te uspostavljanje mehanizama za prevenciju neispravnog preračunavanja i neopravdanog povećanja cijena.

S obzirom da je proces zamjene kune u euro složen i tehnički zahtjevan, Nacionalni plan ustrojit će ukupno šest koordinacijskih odbora: za zamjenu gotovog novca, za zakonodavne prilagodbe, za prilagodbu opće države, za prilagodbu financijskog sektora, za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača te za komunikaciju. Svaki od tih koordinacijskih odbora izradit će i provesti detaljan akcijski plan u svom području.

Predsjednik Vlade rekao je da će stožernu ulogu u procesu zamjene imati Nacionalno vijeće za uvođenje eura, a sam nadzor procesa na operativnoj razini i usklađivanje rada koordinacijskih odbora će voditi Upravljački odbor, u kojem će biti predstavnici Ureda predsjednika Vlade, Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke.

“Cilj je da se sve pripremi za uvođenje eura 1. siječnja 2023. godine”, istaknuo je premijer.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Plenković otkrio koliko će iznositi covid dodatak za umirovljenike

Glas otoka

Istraživanje otkrilo kako javnost percipira ‘sukob’ Milanovića i Plenkovića

Glas otoka

U Šibeniku svečano otvoren centar poduzetničke poslovne infrastrukture ‘Adriatic Business Centre – ABC’

Glas otoka