LOKALNI IZBORI POLITIKA

Rudolf Ivković: ‘Gradska uprava je potpuno devastirana i ne služi građanima’

Nezadovoljan aktualnom političkom situacijom u Malom Lošinju, nekadašnji gradski vijećnik, zamjenik i kandidat za gradonačelnika Rudolf Ivković (HSLS) za Glas otoka ekskluzivno najavljuje još jedan stranački angažman na nadolazećim lokalnim izborima. Kako nam je otkrio u razgovoru, razloga za ovom odlukom je više, no glavni okidač je, kaže, loše upravljanje Gradom od strane aktualne gradonačelnice i dogradonačelnika.

Dugogodišnji ste javni i politički djelatnik na otoku, predsjednik lošinjskog ogranka Hrvatske socijalno-liberalne stranke, nekadašnji zamjenik i kandidat za gradonačelnika, gradski vijećnik u nekoliko mandata i proaktivni poduzetnik u mirovini. Vaše bogato političko iskustvo daje vam za pravo ocijeniti današnji politički trenutak na otoku Lošinju. 

Politička i gospodarska situacija na otoku je teška i vrlo složena, za koju odgovornost snose HDZ, IDS i HNS. Najveću odgovornost snose gradonačelnica Ana Kučić, dogradonačelnik Anto Nedić i predsjednik Gradskog vijeća Elvis Živković. Oni su zapravo pokazali da nisu u stanju voditi grad Mali Lošinj kao složeni mehanizam, a pogotovo u krizi izazvanoj koronavirusom koja se na otoku snažno osjeća. Snažno je pogođen turizam, a posljedice će se osjećati dugo vremena, jer nismo imali niti predsezonu, niti posezonu, uz ovakvu gradsku upravu smo zapravo i dobro prošli. Vrlo je neizvjesna i sljedeća turistička sezona. Uz sve to nisu znali iskoristiti činjenicu da je Mali Lošinj imao četiri godine ministra u Vladi RH te uz njegovu pomoć dovesti na otok brojne investicije, nego su ga ignorirali i s njim se svađali.

Navedeni su odgovorni kažete i za posljedice uzrokovane koronavirusom?

Pustite virus. Gradonačelnica je preuzela Grad 2016. godine, pa su joj se pridružili Nedić i Živković u svibnju 2017. godine. Napravili su rekonstrukciju gradske uprave te načinili kaos i potpunu dezorganizaciju. Danas nije moguće u gradskoj upravi, koja treba biti servis građanima, riješiti niti jedan problem. Građani na radnim mjestima ne mogu pronaći činovnike niti gradonačelnicu, niti njenog zamjenika. Grad nema projekata, ima problema s plaćanjem računa, socijala nema nikakvu potporu, a lokalna elita je na svim događanjima i putovanjima. Bio sam zamjenik gradonačelniku Gariju Cappelliju i u jednoj godini mandata realizirali smo projekata koje sam ja vodio koliko ova garnitura za pune četiri godine. Koronavirus ne može biti izgovor za nerad i neodgovornost. Evo, svjedoci smo da se u gradskoj upravi zapošljavaju djeca prijatelja od gradonačelnice i predsjednika Gradskog vijeća. U mom mandatu u gradskoj upravi je bilo zaposleno 30 djelatnika, a danas je 41 i još planiraju zaposliti 4 djelatnika. Cijeli otok zna koga će zaposliti. Mi smo s 30 činovnika realizirali velike projekte i vodili brigu o građanima, dok je danas gradska uprava mjesto uhljebljivanja. HSLS to osuđuje i ocjenjuje da je gradska uprava potpuno devastirana i da ne služi građanima. Za to su izravno odgovorni gradonačelnica i dogradonačelnik.

HSLS danas nije zastupljen u Gradskom vijeću?

U ovom mandatu HSLS nema vijećnike u gradskom vijeću i ne možemo utjecati na rad Gradskog vijeća, a nemamo svoje članove niti u povjerenstvima i komisijama GV-a. HSLS se uvijek zalagao za transparentnost u radu gradske uprave, a danas se odluke donose daleko od javnosti u uskom krugu ljudi. Ovim otokom upravljaju 2-3 osobe. I to jako loše.

Gospodine Ivkoviću, predstoje nam lokalni izbori u svibnju 2021. godine. Hoće li HSLS sudjelovati na njima?

HSLS će na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine imati svoga kandidata, odnosno kandidatkinju za gradonačelnika i svoju listu za gradsko vijeće. Izlazimo samostalno s novim ljudima i programom. Gradsko vijeće se pokazalo bez HSLS-a kao riba bez vina, nema demokratičnosti, bez stručnih rasprava, gdje dominira izvršna vlast i poslušnost. Tako je moguće da isto gradsko vijeće poveća plaću gradonačelnici i dogradonačelniku, a ne isplati pomoć socijalno-ugroženim građanima. I to učini sa 7 glasova za, od nazočnih 14 vijećnika. I to proglase valjanom odlukom. Da su politički korektni svi bi već podnijeli ostavke i ponovno upisali prvi razred osnovne škole. Bez HSLS-a nema ozbiljnih promjena i mi ćemo se potruditi da se one i dogode.

Što će HSLS ponuditi građanima?

Sigurno im nećemo nuditi kupovinu broda Loger od privatnika novcem građana, koji nije u popisu kulturnih dobara Malog Lošinja, niti ćemo graditi vodovod do parcela članova obitelji, niti ikoga oslobađati od plaćanja gradskih poreza. Nećemo lagati Lošinjane da ćemo izgraditi bazen na Čikatu i gradski nogometni stadion, izmišljati klizališta i dovoditi preskupe zabavljače te davati druga isprazna obećanja. Inzistirat ćemo na transparentnosti i suradnji s građanima. Tražit ćemo rješavanje stambenih problema otočana, ulagati u poduzetništvo i rast zaposlenosti, te red i rad u gradskoj upravi i gradskim poduzećima i ustanovama. Tu neće biti kompromisa jer to građani od nas očekuju.

HSLS je parlamentarna stranka, a hoće li poslije lokalnih izbora biti i u Gradskom vijeću Grada Maloga Lošinja?

HSLS ima dva zastupnika u Saboru. Više od Reformista, Stranke umirovljenika, Pametno, PGS-a, HNS-a, i daje svoj doprinos razvoju hrvatske demokracije. U Malom Lošinju bez HSLS-a se neće moći sastaviti nikakva većina. Imat ćemo ozbiljne kandidate za gradonačelnika ili gradonačelnicu. Unutar stranke smo počeli s pripremama na izradi izbornog programa, imamo puno ideja i ljudi. HSLS želi odlučivanje vratiti građanima, dakle u gradsko vijeće i to građani prepoznaju već sada. Ostvarit ćemo izvanredan rezultat i provesti svoj program. Lošinj hitno treba promjene i sigurno ćemo biti dio većine poslije izbora jer se ona bez nas neće moći sastaviti.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

VIDEO Blatski HDZ predstavio kandidate s liste i programske smjernice

Glas otoka

Na otoku Pagu rovovska borba političkih aktera za svaki glas

Glas otoka

Franciska Jurišić Bačić (HDZ) predstavlja svoju kandidaturu za načelnicu Općine Blato

Glas otoka