PRess (Vlada RH)
POLITIKA

Vlada u saborsku proceduru uputila niz izmjena kroz peti krug reformi

Vlada je sa sjednici Vlade u četvrtak 5.studenog u saborsku proceduru uputila prijedloge zakonskih izmjena kojim se definira peti krug porezne reforme.

Između ostaloga, predlaže se snižavanje stope poreza na dohodak s 24 na 20 posto i s 36 na 30 posto, te snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji ostvaruju godišnje prihode do 7,5 milijuna kuna.

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da je najava petoga kruga porezne reforme nastavak Vladine politike rasterećenja građana i poduzetnika.

“S novim valom ćemo biti na preko 10 milijardi rasterećenja hrvatskih građana i poduzetnika“, poručio je premijer Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je izmjene četiriju poreznih zakona koji su povezani s novim petim krugom porezne reforme. To su prijedlozi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, te Zakona o PDV-u.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost predlaže se usklađivanje s direktivama Vijeća Europske unije u vezi prodaje dobara na daljinu i ukidanje oslobađanja od PDV-a pri uvozu dobara male vrijednosti. Učinak je plaćanje hrvatskoga PDV-a na isporuke obavljene krajnjem potrošaču putem platforme ili pri uvozu. Nadalje, predlaže se povećanje praga za primjenu postupaka oporezivanja prema naplaćenim naknadama sa 7,5 na 15 milijuna, a učinak je da 149.606 obveznika ili 95,96 posto bira način oporezivanja.

Također se predlaže proširenje mogućnosti primjene obračunske kategorije PDV-a pri uvozu radi rasterećenja poreznih obveznika u smislu angažmana financijskih sredstava za plaćanje PDV-a pri uvozu.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak predlaže se snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto, s 36 na 30 posto, s 12 na 10 posto. Predlaže se da nacionalna naknada za starije osobe ne bi se smatrala primitkom na koji se plaća porez na dohodak, te se ne bi uzimala u obzir pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove.

Predlaže se povećanje postotka uvećanja obračunatog poreza na dohodak s 50 na 100 posto pri utvrđivanju poreza na dohodak po osnovi razlike vrijednosti imovine i visine sredstava kojima je stečena obzirom na smanjenje porezne stope po toj osnovi s 36 na 30 posto. Predlaže se pojednostavljenje prijava dohotka od imovine ostvarenog od najamnine i zakupnine pokrenina i nekretnina. Javni bilježnici će dostavljati ovjerene isprave Poreznoj upravi.

Također, predlaže se proširenje mogućnosti isplate primitka u naravi po osnovi dodjele ili opcijske kupnje vlastitih dionica koje poslodavci i isplatitelji primitka, odnosno plaće daju radnicima i fizičkim osobama ili drugim povezanim osobama. Predlaže se i ukidanje proširenja oporezivanja godišnjom stopom od 24 posto poreznih obveznika koji su ostvarili dodatne primitke po osnovi drugog dohotka do visine peterostrukog iznosa osnovice osobnog dohotka čime se pojednostavljuje porezni sustav.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom predlaže se propisivanje visine blagajničkog maksimuma prema pojedinim kategorijama poreznih obveznika kako bi se obveznicima fiskalizacije koji u svom poslovanju imaju različitu potrebu za gotovinom omogućilo upravljanje istom.

Od 1 siječnja 2021. godine počinje obveza provođenja postupka fiskalizacije prodaje putem samoposlužnih uređaja i počinje obveza iskazivanja OR koda na svim izdanim i fiskaliziranim računima.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Na sjednici Vlade danas i prijedlog odluke o raspisivanju lokalnih izbora

Vedran Morin

Plenković otkrio koliko će iznositi covid dodatak za umirovljenike

Glas otoka

Članovi Nezavisne liste mladih se družili s građanima Lošinja

Glas otoka