27. studenoga 2020.
Fotografija: Sandro Puncet
GLAS OTOKA

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj odredit će i održavanje adventa na otocima

Veliki je broj građana kojima je vrijeme došašća ili adventa najljepše u 12-mjesečnom razdoblju. U crkvenoj liturgijskoj godini advent traje četiri tjedna, a 2020. počinje 28. studenog. S druge strane, komercijalni dio Božića traje nešto duže, pretežito do sredine siječnja. Nažalost, zbog epidemije koronavirusa upitno je provođenje adventskog programa u brojnim sredinama, pa tako i otočnim.

U Hrvatskoj je najpoznatiji Advent u Zagrebu za koji se još uvijek vjeruje da bi se mogao održati u nešto skromnijem, razrađenom izdanju, a ništa drugačija situacija po pitanju održavanja ove manifestacije nije ni na otocima. Primjerice, u Starom Gradu na Hvaru će se održati, naravno, ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

“Organizacija Adventa ovisit će o dozvolama Stožera, pa će se sukladno tome i prilagoditi program. Potrebno je naglasiti da će Advent, ukoliko do njega dođe, biti organiziran sukladno financijskim mogućnostima u nešto skromnijem izdanju nego prethodnih godina”, odgovoreno nam je iz Grada Staroga Grada.

U Gradu Visu, pak, još nije donesena odluka o održavanju Adventa, te će se konačna odluka donijeti u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama koje, kako kažu, pomno prate. Jednako nam je odgovoreno iz Turističkog ureda Općine Murter-Kornati odakle odluku planiraju donijeti sljedeći tjedan, odnosno najkasnije do 09. studenog 2020. godine. U Cresu, pak, traju intenzivni razgovori s Turističkom zajednicom o organizaciji ovogodišnjeg Adventa.

“Trebamo još malo vremena dok se dogovorimo. Čim sve organiziramo odmah ćemo obavijestiti javnost”, poručuju iz Grada Cresa.

Dosadašnja praksa na području Blata na Korčuli je bila da se organizira Božićno-novogodišnji program, a hoće li se on održati u ovome plemićkome gradiću u obliku koji je bio uobičajen proteklih godina ovisit će, naravno, također o epidemiološkoj situaciji i preporukama HZJZ-a.

Što se tiče adventskog programa u Omišlju i Njivicama na Krku, nismo mogli dobiti precizan odgovor s obzirom na to da se epidemiološka situacija mijenja iz dana u dan.

“Vrlo vjerojatno će ovogodišnji program biti skromniji nego inače”, rekli su iz Općine Omišalj za Glas otoka.

Na otoku Šolti su planirana adventska događanja, koja su se po prvi put lani organizirala, a na sličan način i ove godine – dakle skroman, no prigodan program, koji bi bio prilagođen i u skladu s epidemiološkim mjerama s ciljem očuvanja zdravlja otočana i gostiju, naravno ukoliko epidemiološka situacija uopće dopusti da se takvo događanje realizira.

“Glavni resurs pri organizaciji kulturnog-zabavnog programa, posebno u ovo izazovno i nepredvidivo vrijeme su naše udruge, s kojima smo dogovorili kreiranje sadržaja i za adventsko razdoblje, što posebno pridonosi održavanju aktivnosti i raznolikosti kulturnog života na našem otoku”, rekla nam je Marina Garbin, ravnateljica Kulturno-informativnog centra otoka Šolte.

Iz Grada Raba nam je potvrđeno kako nemaju garancije za provođenjem adventskog programa.

“Situacija se mijenja u trenutku pandemije covid-19 koja je svojom pojavom i širenjem paralizirala cijeli svijet. Prošle smo godine rapski advent predstavili široj javnosti u palači Dverce u Zagrebu, što je velika čast i potvrda njegove kvalitete, a njegovo ovogodišnje, šesto izdanje organizacijski je trebalo nadmašiti sva dosadašnja. Ipak, organizaciju ‘Najljepšeg otočnog adventa’ ove ćemo godine zbog sprječavanja daljnje ekspanzije virusa i očuvanja zdravlja sugrađana svesti na minimum. To ne znači da naš grad neće zablistati u svojem blagdanskom ruhu i blještavilu lampica, i barem na taj način svima pružiti djelić bajkovitog ugođaja na koji smo navikli u, za mnoge najljepšem periodu u godini”, rečeno nam je iz Grada Raba dodavši kako u zraku još uvijek ‘visi’ odluka o postavljanju klizališta na Trgu sv. Kristofora, a tako će i ostati sve dok epidemiološka situacija ne bude pod kontrolom, o čemu će se javnost na vrijeme izvijestiti.

Pandemija covid-19 je viša sila, poručuju s Raba, čije širenje odgovornim ponašanjem svakako možemo usporiti i ograničiti, stoga će organizatori ove godine više nalikovati Grinchu nego Djedu Božićnjaku, čija će glavna zadaća biti sprječavanje neodgovornog ponašanja te širenje tolerancije i empatije među ljudima.

Općina Vela Luka i TZ Vela Luka ove godine ne planiraju program “Advent u Veloj Luci” održati na tradicionalan način i u običajenom obimu događanja.

“Pratit ćemo razvoj epidemiološke situacije u narednim tjednima i u skladu s tim odlučiti hoće li se ipak održati, u nešto skromnijoj varijanti, samo događanja na otvorenom, naravno uz pridržavanje propisanih mjera. Postoji mogućnost i da se neke aktivnosti prebace online ili virtualno no trenutno Vam ne možemo reći nešto više na ovu temu jer je program tek u fazi izrade”, javlja Barbara Mirošević, viša stručna suradnica za informiranje, poljoprivredu i gospodarstvo Općine Vela Luka.

Podsjetimo dijametralno suprotno započela je 2020. godina, za koju nije vrijedila stara izreka “po jutru se dan poznaje”. Naime, na početku godine koju mnogi nastoje čim prije zaboraviti upravo su adventska događanja i lijepo vrijeme omogućili da turističke brojke budu u plusu. Tako je, primjerice, u siječnju na Kvarneru zabilježeno povećanje broja noćenja od 16%, što je činilo porast za čak 25% u odnosu na siječanj 2019. godine, dok se za Split najavljivala odlična turistička godina jer je taj grad u siječnju posjetilo 10.254 turista, a bilo je i 27.792 noćenja ili 14 posto više. Bit će, sada je jasno, ova zima duga i hladna s nešto manje darova pod borom.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)