27. studenoga 2020.
Ilustracija: Pixabay
COVID19

COVID-19 Dnevno izvješće županijskih stožera

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2378 novih slučajeva zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12.736. Među njima su 932 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata.

Izradio: Sandro Puncet

Od posljedica koronavirusa preminule su 23 osobe. U samoizolaciji je trenutno 14.924 osoba. Do danas je ukupno testirano 466.315 osoba, od toga 8589 u posljednja 24 sata.

Svi testni centri u Republici Hrvatskoj

IZVJEŠĆA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE S PODRUČJA JADRANSKE HRVATSKE

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 394 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 50 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 13 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (4), Republika Italija (3), Zagreb (3), Slavonija (2), Karlovac (1)). Za 27 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

Epidemiološka obrada je u tijeku za 10 osoba. Izliječeno je 10 osoba. Trenutno je 281 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

Primorsko-goranska županija

“U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 179 novozaraženih osoba, od ukupno 878 testiranih, što govori da se za 20% broj novih covid slučajeva i to je zabrinjavajuće“ , rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ glavni epidemiolog, Dobrica Rončević.

Ono što je za sada dobro to je da se u strukturi novooboljelih ne povećava broj djece i starijih osoba, a dominira radno aktivna populacija i studenti. Rončević je dodao kako je sada najvažnije osigurati učinkovito liječenje oboljelih te odgovorna primjena općih preventivnih mjera svakog pojedinca.

“Nošenje maski, izbjegavanje nepotrebnih okupljanja, držanje distance i pojačana higijena najvažnije su mjere kojima možemo usporiti rast novozaraženih“, istaknuo je Rončević.

Prema riječima načelnika Stožera civilne zaštite PGŽ Mladena Šćulca jučer i danas održani su sastanci sa zdravstvenim sektorom oko čim bolje koordinacije praćenja i liječenja oboljelih – od prvih kontakata s liječnicima u sustavu obiteljske i specijalističke medicine do KBC-a Rijeka gdje se hospitaliziraju srednje teški i teški pacijenti. Kako je istaknuo ravnatelj KBC Alen Ružić, oni trenutno imaju na liječenju 21 COVID 19 pozitivni pacijent, tri osobe su novoprimljene, a pet pacijenata je otpušteno na kućnu njegu.

“Na Klinici za infektivne bolesti sa srednje teškom kliničkom slikom liječi se 16 pacijenata, u respiracijskom centru su 4 pacijenta od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok je zbog neophodnog kirurškog zahvata 1 pacijent u izolaciji na odjelu traumatologije“, rekao je Ružić te dodao da su postojeći bolnički kapaciteti za sada dovoljni za zbrinjavanje svih covid oboljelih, no oprezan je u daljnjim prognozama jer kako kaže ovoliki porast novozaraženih kroz narednih nekoliko dana može dovesti i do povećanja pacijenata s težim simptomima.

Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetić rekao je kako su u tijeku sastanci na kojima se zbog aktualne epidemiološke situacije razrađuje kako poboljšati protokole postupanja s covid pozitivnim osobama kao i osobama u samoizolaciji..

Kako javlja Grad Mali Lošinj, dva su nova slučaja zabilježena na tom području, ukupno 4 pozitivna, dok se u samoizolaciji nalazi 14 osoba.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 34 su novooboljele osobe od COVID-19. 19 oboljelih osoba je s područja Gospića, 7 iz Otočca, 5 iz Senja, 2 iz Novalje te jedna s područja Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljela 521 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije
od čega je 195 aktivnih slučaja, 307 osoba je izliječeno te 19 osoba preminulo. U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 97 osoba. Pod aktivnom nadzorom/mjerom samoizolacije je ukupno 530 osoba.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 30 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uglavnom je riječ o kontaktima zaraženih osoba i obiteljskim kontaktima. S područja grada Zadra devet je novooboljelih osoba, sedam ih je iz općine Vir, troje iz grada Biograda, po dvoje iz općina Posedarje i Privlaka, a po jednog novozaraženog bilježe općine Bibinje, Jasenice, Starigrad, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Vrsi i Zemunik Donji.

U samoizolaciji su 644 osobe, a aktivni nadzor je istekao za njih 8677. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 274 uzorka. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima ukupno je hospitalizirano 16 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru. Tri pacijenta s lakšim simptomima smještena su u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Šibensko-kninska županija:

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 34 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; 17 korisnika i dvije djelatnice Cvjetnog doma u Šibeniku, pet osoba s prebivalištem u Šibeniku, četiri osobe s prebivalištem u Drnišu, te po tri osobe s prebivalištem u Kninu i Pirovcu. Nažalost, dvoje korisnika Cvjetnog doma oboljelih od COVID-19 infekcije je preminulo. 13 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 150 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

U posljednja 24 sata uzorkovana su 193 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 328 osoba. Molimo građane da se nastave pridržavati svih protuepidemijskih mjera. Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

Splitsko-dalmatinska županija:

Od ukupno 1294 obrađena testa danas su 352 novooboljele osobe na području Splitsko-dalmatinske županije. Od ukupnog broja novooboljelih osoba 180 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1760 osoba se nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 75 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 7 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 79 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić izjavio je kako su u tu kliniku u posljednja dva dana primljena 32 pozitivna pacijenta te je popunjeno pola bolničkih kapaciteta, a poručio je i da će, nastavi li se takav trend, bolnica za desetak dana biti popunjena. Splitska bolnica trenutačno nema lijek remdesivir koji se daje oboljelima od COVID-a. Trenutačno čekaju nabavu, no kada će doći, još se ne zna.

Dubrovačko-neretvanska županija:

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 25 muških i 11 ženskih osoba iz Dubrovnika, devet muških i tri ženske osobe iz Župe dubrovačke, dvije muške i dvije ženske osobe iz Konavala, jednoj muškoj i dvije ženske osobe iz Vela Luke, dvije ženske osobe iz Blata te jednoj muškoj osobi iz Stona. Za njih ukupno 33 je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječena je 31 osoba: po 9 iz Dubrovnika i Metkovića, šest iz Vela Luke, po dvije iz Župe dubrovačke i s Mljeta te po jedna osoba iz Konavala, Kule Norinske i iz Ploča. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 26 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 217 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 18 695 uzoraka.

U samoizolaciji je 421 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 89 slučajeva kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)