Foto: Grad Pag
GLAS OTOKA PAG

Grad Pag zaštitio pašku čipku pri DZIV-u

Grad Pag je u utorak 27. listopada objavio kako je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo zaštitio pašku čipku. Time je Grad Pag postao jedini davatelj licencije koja potpisuje i definira uvjete korištenja ovoga izvornoga hrvatskoga zaštićenog proizvoda.

Paška čipka zaštićena je u obličju i sadržaju, sa svim njezinim verbalnim i figurativnim elementima. Sukladno Zakonu o žigu registrirani su sljedeći žigovi (dijelovi paške čipke): gusti dintel, retki dintel, mušica, tri pekjice, tri mendule, mendulica, retka pogacica, zupcic, kolumbar, kriva mendulica, pogacica, šćapi, gusti listac, listacić, sunašce, roćelica, gusta pogacica, pekjica, limuncin i tambura.

“Postupak zaštite Paške čipke trajao je tri godine, a na taj postupak smo se odlučili iz nekoliko razloga, prvenstveno zbog očuvanja kulturne i tradicijske baštine. Poznato je da je izrada paške čipke u gradu Pagu zabilježena još u 15 stoljeću, da su paškinje pozivane na bečki dvor kako bi pokazale umijeće izrade paške čipke. U samostanu sv. Margarite u Pagu paške koludrice su od davnina podučavale izradi čipke. U Pagu je bila osnovana i prva škola paške čipke koje je djelovala od 1906. do 1945. godine. Paška čipka ima bogatu povijest, prati nas kroz cijeli život zahvaljujući našim čipkaricama i njihovoj ljubavi prema izradi čipke. Ona je i dio naše paške nošnje. S vremenom je čipka postala dekorativni predmet te se kao ukras počela nekontrolirano koristiti. Pojavljuje se na raznim predmetima i suvenirima, a da bismo smo to spriječili odlučili smo ju zaštiti”, rekao je gradonačelnik Grada Paga, Ante Fabijanić, dodavši kako će se u narednim danima informirati javnost o svim detaljima zaštite paške čipke.

Paška čipka također je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a 2009. godine uvrštena je i na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

PAG LJETO 2021. Donosimo program kulturnih i sportskih događanja

Glas otoka

Kreću radovi na izgradnji rotora u gradu Pagu

Glas otoka

Grad Pag nabavio opremu za gospodarenje otpadom

Glas otoka