27. studenoga 2020.
POLITIKA

Veledrogerije zahtijevaju uplatu 2,7 milijardi kuna do kraja godine

Dok se bolnice javljaju s izvješćima o tome s koliko lijekova raspolažu, veledrogerije isporuku uvjetuju Vladinom uplatom od 2,7 mlrd. kn do kraja godine, javlja HRT.

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, poručuje da je veledrogerijama za podmirenje dijela duga ponuđen iznos koji je bio moguć bez rebalansa proračuna. Rekao je da će se tražiti način kako sustavno osigurati održivi način plaćanja za lijekove i medicinske proizvode.

“Veledrogerije se javljaju u vrlo preciznim intervalima, biraju trenutak. Nekada to baš bude prije izbora, onda mi kažemo dođite nakon izbora i slično. Situacija je takva da je ponuda koja je bila na stolu u ovom trenutku bila moguća, bez rebalansa proračuna. To je bila poruka ministara Marića i Beroša. Nakon rebalansa proračuna nalazit ćemo rješenja kako da se sustavno pokuša osigurati jedan održiv način plaćanja tih obaveza koji kontinuirano rastu”, izjavio je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare na kojoj je govorio nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta zbog koronakrize.

Ocijenio je kako se razgovori s veledrogerijama uvijek vode “uz neke tenzije, ali se uvijek došlo do nekog rješenja, bitno je biti razuman i odgovoran”.

“Vodimo razgovore s njima koji će voditi do toga da ne dođe do problema u funkcioniranju zdravstvenog sustava. Bit će lijekova, veledrogerije moraju operirati na hrvatskom tržištu i sutra”, kazao je Plenković.

Nakon što su predstavnici veledrogerija dan ranije, u ponedjeljak 19. listopada, napustili sastanak s ministrima financija i zdravstva nezadovoljni Vladinom ponudom, predsjednik Udruženja veletrgovina pri HGK Tomislav Kulić poručuje da u ovom trenutku zahtijevaju uplatu 2,7 mlrd. kn do kraja godine.

“Preostali dug do pet milijardi kuna žele riješiti do 30. lipnja iduće godine, a do tada bi s resornim ministarstvom pokušali definirati otplatni plan kojim bi se smanjila ročnost plaćanja preostalog dijela duga”, izjavio je Kulić.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)