27. studenoga 2020.
Foto: Dražen Prša (arhiva)
POLITIKA

Predstavljen novi paket mjera za očuvanje radnih mjesta

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u utorak 20. listopada u Banskim dvorima na konfrenciji za novinare su predstavili nove mjere za očuvanje radnih mjesta zbog krize izazvane pandemijom Covid-19.

Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena od 70 posto, smanjuje se potrebna dokumentacija koju treba podnijeti, a maksimalna mjesečna potpora po radniku raste s dosadašnjih 2.000 kuna na 2.800 kuna. Druga mjera odnosi se na uvođenje stupnjevanja potpore sukladno padu prometa. Plenković je pojasnio da primjerice potpora od 2 tisuće kuna po radniku ide za pad prometa od najmanje 40 posto.

“Stupnjevanje ide za pad prometa od 45 do 50 posto 2500 kuna, od 50 do 55 posto 3000 kuna, od 55 do 60 posto 3500 kuna, a 4000 kuna po radniku ide za pad prometa od 60 posto i više”, istaknuo je Plenković i dodao da se korisnici potpora oslobađaju plaćanja doprinosa.

Predsjednik Vlade je istaknuo da je Vlada do sada djelovala brzo i učinkovito kako bi pomogla privatnom sektoru, radnicima i poslodavcima u očuvanju radnih mjesta.

“Do sada smo isplatili 6,85 milijardi kuna za različite mjere za očuvanje radnih mjesta. Uz to kada se pridodaju otpisani doprinosi dolazimo do brojke od više od 10 milijardi kuna“, izjavio je Plenković.

Naglasio je da je cilj Vlade bio da se mjerama koje poduzimaju omogući zadržavanje niske stope nezaposlenosti, da se očuva likvidnost brojnih poduzeća, da se omogući što bolja turistička sezona, te da 2020. godine bude manji gospodarski pad od predviđanja.

“U procesu promišljana i donošenja mjera za očuvanje radnih mjesta osluškivali smo potrebe socijalnih partnera, sindikata i poslodavaca kako bi što bolje odgovorili na zajedničke izazove”, rekao je Plenković

Dodao je da je i donošenje novog paketa mjera na temelju tih konzultacija.

“Cilj je da mjere pojednostavimo, da omogućimo da se u određenim područjima proširi i opseg poslodavaca, onih grana koje će njima biti obuhvaćene“, poručio je Plenković.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)