27. studenoga 2020.
Foto: Vedran Morin (arhiva)
HRVATSKA

KREĆE PRVI VAL OVRHA Što poduzeti kada vidite da vam je račun blokiran

Pred blokadom će se u ponedjeljak 19. listopada naći više od 200 tisuća građana.

Naime, FINA je jutros u 8 sati prema bankama počela slati naloge za prijenos novca i u slučaju da na računima dužnika nema dovoljno novca u tome trenu oni odmah idu u blokadu.

Vinka Ilak, savjetnica Uprave u FINA-i objašnjava za Dnevnik.hr. što trebaju građani poduzeti kada vide da im je račun blokiran.

“Građani trebaju provjeriti tko je zatražio ovrhu, ako imaju pitanja mogu se obratiti FINA-i, ali i vjerovniku radi pokušaja mirnog dogovora, ako nisu otvaraju zaštićeni račun”, objasnila je Ilak dodavši kako će se najprije aktivirati ovrhe koje su zatražene prije 18.04. ove godine, zatim redom ovrhe koje su zaprimljene nakon toga.

Objašnjava kako se mže provjeriti je li pokrenuta prisilna naplata dugovanja.

“Nismo primijetili da građani pojačano dolaze provjeriti imaju li ovrhe, pozivam ih s toga da dođu u FINA-u, da provjere imaju li ovrhu, to mogu pratiti i putem sustava e-građanin, ali i na web stranici FINA-e. Kroz taj sustav mogu preuzeti svoje potvrde i preslike”, objasnila je Fila i dodala kako ih provjera ne košta ništa.

Potvrde su besplatne.

“Mi smo osigurali dodatne ljude i pozivam građane da dođu u FINA-u i provjere sve”, poručila je.

Broj zaprimljenih ovrha ove godine ipak je nešto manji nego lani, prošle godine je do rujna zaprimljeno oko 390 tisuća zahtjeva, u odnosu na ovih nešto više od 200 tisuća.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)