28. studenoga 2020.
Ilustracija: Pixabay
COVID19

COVID-19 Dnevno izvješće županijskih stožera

U posljednja 24 sata zabilježena su 393 nova slučaja zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5070. Među njima je 571 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata.

Izradio: Sandro Puncet

Nažalost, od posljedica koronavirusa, u protekla 24 sata preminulo je 11 osoba. U samoizolaciji je trenutno 21.329 osoba. Do danas je ukupno testirano 400.636 osoba, od toga 3636 u posljednja 24 sata.

Svi testni centri u Republici Hrvatskoj

IZVJEŠĆA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE S PODRUČJA JADRANSKE HRVATSKE

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 81 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 3 pozitivne osobe s područja županije. Kod 2 osobe radi se o bliskom kontaktu s već poznatom pozitivnom osobom, zdravstveni djelatnici (liječnici obiteljske medicine). Poduzete su sve protuepidemijske mjere, dekontaminacija prostora, a u tijeku je određivanje mjera samoizolacije.

Za jednu osobu je u tijeku epidemiološka obrada. Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 33 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 174 osoba.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula je preminula COVID-19 pozitivna osoba (1937. g.) s pridruženom značajnom kroničnom bolešću.

Primorsko-goranska županija

U PGŽ danas imamo 3 novozaražene osobe, devet ozdravljenih te ukupno 153 aktivna slučaja koronavirusa, rekao je župan Zlatko Komadina otvarajući današnju redovnu konferenciju za novinare. Dodao je kako je već uobičajeno da su poslije vikenda brojke nešto bolje te izvijestio da su zbog proboja virusa u izolaciji dva razreda, jedan osnovne i jedan srednje škole te su još dva razreda u djelomičnoj izolaciji.

“Očito da se školski sustav u smislu obolijevanja učenika dobro drži i da se nastava može odvijati u učionicama. U slučaju da se stanje pogorša spremni smo i na uvođenje on line nastave, no za sada za tako nešto nema razloga. Na svima zajedno odgovornost je da se pridržavamo propisanih mjera zaštite kako bi spriječili veće opterećenje zdravstvenog sustava, a to znači nošenje maski u zatvorenom prostoru te održavanje distance“, rekao je župan.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 4 su novooboljele osobe od COVID-19. 2 oboljele osobe su s područja Gospića te po jedna oboljela osoba s područja Novalje i Perušića. U Senju je potvrđen pozitivan jedan strani državljanin. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 375 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 152 aktivnih slučaja, 214 osoba je izliječeno te devet osoba preminulo.

Trenutno aktivni slučajevi po gradovima/općinama:

1. Gospić – 140 (80 Dom za starije i nemoćne osobe LSŽ)
2. Otočac – 6
3. Perušić – 3
4. Brinje – 1
5. Plitvička jezera – 1
6. Novalja – 1

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 460 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 8 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o populaciji mlađe i srednje životne dobi, a novooboljeli su sa područja Grada Zadra(4), Biograda(1), Pakoštana(2) i Sukošana(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 150  uzoraka, u samoizolaciji i izolaciji je 353 stanovnika, a nadzor je istekao za njih 8050. U Općoj bolnici u zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 14 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na moru liječi se 4 bolesnika oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Šibensko-kninska županija:

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od COVID- 19 infekcije, a radi se o štićeniku Cvjetnog doma u Šibeniku. Trenutno je 45 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 5 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 200 osoba. Molimo građane da se nastave pridržavati svih protuepidemijskih mjera. Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

Splitsko-dalmatinska županija:

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 126 obrađenih testova danas su 22 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na covid infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 12 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1774 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 33 covid pozitivne osobe u KBC-u Split, dok se 3 osobe nalaze na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 77 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na covid infekciju.

Dubrovačko-neretvanska županija:

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Izliječeno je 14 osoba: 8 iz Dubrovnika, 2 iz Župe dubrovačke te po 1 osoba iz Vele Luke, Mljeta, Konavala i Metkovića.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 12 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 35 uzoraka, a od početka pandemije analizirana su ukupno 17 034 uzorka. U samoizolaciji je 539 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je su ukupno 87 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)