26. listopada 2020.
IZBOR UREDNIKA SVJETLOPIS

U konkurenciji 7700 radova: Fotografija Maje Kraljik osvojila treće mjesto na svjetskom natječaju RMetS-a

©Maja Kraljik

Britansko Kraljevsko meteorološko društvo (RMetS) u suradnji s AccuWeatherom tradicionalno provodi godišnje natjecanje za najbolju svjetsku meteo-fotografiju a ovogodišnje virtualno natjecanje zaključeno je u subotu 17. listopada.

U godini u kojoj Društvo slavi 170 godina, među tri pobjednička mjesta u kategoriji “Vrijeme” našla se i fotografkinja Maja Kraljik iz Hrvatske, inače sutkinja na svim dosadašnjim fotografskim natječajima portala Glas otoka (vidi pod Svjetlopis). Maja je osvojila treće mjesto s fotografijom “Monster” javnim glasovanjem u konkurenciji 7700 prijavljenih fotografija, od kojih su 26 ušle u uži izbor. Fotografija Rudolfa Sulgana, “Blizzard”, koja prikazuje Brooklynski most u New Yorku proglašena je pobjednikom, dok je drugo mjesto osvojila Trung Huan sa svojom pejzažnom fotografijom “Tea Hills” u Vijetnamu.

Pobjednik je odlučen između 11.275 glasova u konkurenciji 26 finalista iz 15 zemalja. Majino “Čudovište” snimljeno je u Umagu Nikonovim D40 fotoaparatom. Fotografija prikazuje ogromni “shelf cloud” povezan s grmljavinskim olujama koje se kreću tim područjem. Da bi nastala ovakva fotografija bilo je potrebno dva sata pripreme i čekanja.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)