20. listopada 2020.
COVID19

Gordan Lauc za HRT: ‘Da biste se zarazili morate udahnuti veliku količinu virusa’

Preslika (HRT)

Znanstvenik Gordan Lauc, gostujući u emisiji Studio 4, rekao je da se u ovom trenutku nalazimo u nedefiniranom stanju jer vidimo golem porast broja slučajeva koji broj umrlih još ne prati u toj mjeri.

Dodao je da broj umrlih uvijek kasni tri tjedna za brojem zaraženih.

“Ako se nastave ove tendencije u Europi, vraća nam se zimski COVID, bolest koja ima teže simptome i veću smrtnost nego što smo imali zadnjih šest mjeseci. Svi parametri koji su nam u ljeti pomagali da se ne zarazimo, sad više nisu tu. Pojavio se i problem grijanja koji jako isušuje zrak. Nije dobro i bit će još gore sljedećih mjeseci”, upozorio je znanstvenik, koji kaže da se do ljeta vjerovalo da ovaj virus nije aerosolni, a sada se pokazalo da je.

“Nije dovoljno udahnuti jedan virus, potrebno je udahnuti veliku količinu virusa da bi se zarazili. Zato je važno prozračivanje prostora, izbjegavanje bliskog kontakta”, poručuje Lauc.

Istaknuo je da će velika većina bolest preboljeti bez velikih simptoma i neće umrijeti, ali s obzirom na to da je virus jako zarazan, moguće je da će veliki broj ljudi imati teže simptome jer se može dogoditi da nemamo kapacitete za njihovo liječenje.

Na pitanje može li se osoba dva puta zaraziti, Lauc je rekao da je to nešto što se događa, ali prema dostupnim podacima to je iznimka, a ne pravilo.

“Nakon što prebolite bolest, neko vrijeme ste zaštićeni. Tko je prebolio bolest preko ljeta, vrlo vjerojatno neće dobiti teži oblik bolesti tijekom ove zime, a hoće li biti zaštićen nagodinu, to još ne znamo,” rekao je.

Osvrnuo se i na cjepivo. Rekao je da cjepiva jako dobro napreduju te da očekuje da ćemo do kraja godine imati odobreno barem jedno cjepivo.

“Ali to ne znači da će biti dostupno ljudima. Mi ćemo dobiti određenu količinu, ali to će biti za zdravstvene djelatnike i ugrožene skupine”, naglasio je.

Još je jednom ponovio da je preporučeno cijepiti se protiv gripe i da tko god ima priliku, neka se cijepi. Rekao je da su kod djece teži oblici bolesti iznimno rijetki i da su povezani s pretjeranom debljinom ili drugim bolestima.

“Možemo smatrati da oni nisu ugroženi, a koliko šire virus, nije sigurno. Vidimo da nema velikog širenja po školama i mislim da su nam škole još uvijek sigurna mjesta i zatvaranje škola mora doći zadnje na red”, zaključio je znanstvenik Gordan Lauc.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)