26. listopada 2020.
HRVATSKA ZAGREB

Osude zbog napada i uvreda na račun novinarske ekipe N1, Alemke Markotić i Vilija Beroša

N1 (preslika)

Gošća Dnevnika N1 televizije u srijedu je bila ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić koja je s reporterkom N1 televizije Mateom Dominiković razgovarala o velikom rastu novozaraženih u Hrvatskoj.

No, netom prije javljanja uživo u Dnevnik N1, novinarsku ekipu i profesoricu Markotić verbalno je napao mladi par. Uslijedile su osude ovakvog čina.

Oglasio se Gong.

“Osuđujemo napad na novinarku i snimatelja N1 Televizije te ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti Alemku Markotić. Podsjećamo kako je nedavno objavljeno izvješća Europske komisije o vladavini prava, koji je ove godine prvi put izrađen i objavljen za područje cijele Europske unije, upozorilo Hrvatsku da su izuzetno zabrinjavajući napadi, prijetnje i pokrenute parnice protiv novinara i novinarki. Europska komisija naglašava kako su u Hrvatskoj ugrožene novinarske slobode i istraživačko novinarstvo, a napadi i prijetnje novinarkama pridonose eroziji struke čija je svrha propitivanje, ispravljanje i obrana javnog interesa”, napisali su na Facebooku.

Osuda je stigla i iz Sindikata novinara Hrvatske.

“Osuđujemo divljački verbalni napad na kolegicu Mateu Dominiković, snimatelja N1 Hrvatska i profesoricu Markotić. Javnost ima pravo izraziti mišljenje i kritizirati, ali ovo nije to, ovo je iživljavanje i ometanje novinarke koja radi svoj posao. Ne možemo pristati da postane normalno ovako napadati i vrijeđati ljude zbog njihovog posla, stava ili mišljenja”, objavio je Sindikat novinara Hrvatske.

Napad je osudio i SDP.

“To je nedopustivo u demokratskoj zemlji gdje novinari moraju raditi svoj posao”, napisali su na Twitteru.

Ranije je, podsjetimo, glasnogovornik Vlade RH u objavi na Twitteru osudio napad na novinare i Alemku Markotić te Vilija Beroša i ekipa RTL-a Danas.

“Osuđujemo sramotan i primitivan nasrtaj te prijetnje gospođi Alemki Markotić i televizijskoj ekipi N1 Televizije, kao i verbalni napad na ministra Vilija Beroša uoči javljanja za RTL Danas. Gospođa Markotić i gospodin Capak nedavno su zaprimili prijetnje, čime se bave i nadležna tijela.

Radi se o izljevima isključivosti i mržnje, s namjerom ugrožavanja drugih, što je suprotno kulturi tolerancije koju trebamo graditi u civiliziranom društvu”, navodi se u objavi na Twitteru glasnogovornika Vlade RH Marka Milića.

Podsjetimo, gošća Dnevnika N1 televizije bila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić koja je s reporterkom N1 Mateom Dominiković razgovarala o velikom rastu novozaraženih u Hrvatskoj. No, netom prije javljanja uživo u Dnevnik N1, novinarsku ekipu i profesoricu Markotić verbalno je napao mladi par.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)