26. listopada 2020.
COVID19 POLITIKA

Premijer Plenković: ‘Pandemija ubrzava, treba poklanjati povjerenje znanosti i stožeru’

Preslika (YouTube)

Nakon najgorih brojki novozaraženih koronavirusom od početka epidemije u Hrvatskoj, predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je današnju sjednicu upravo tom temom, javlja Dnevnik.

Naglasio je da se pandemija ubrazava i da imamo zabrinjavajući trend pa pozvao sve na disciplinu i pridržavanje mjera.

”Pandemija se nažalost ubrzava”, ocijenio je Plenković na samom početku sjednice.

Dodao je kako imamo zabrinjavajući trend koji je sličan u većini europskih zemalja. Naglasio je da je virus ozbiljna prijetnja zdravlju i životima.

”Neodgovornim ponašanjem ugrožava se i zdravlje i gospodarstvo, treba poklanjati povjerenje znanosti i stožeru”, poručio je.

Navodi da je cilj naći pravu mjeru između očuvanja zdravlja i gospodarstva i društvenog života.

”Moramo biti jedinstveni u borbi, moramo imati povjerenja u odgovornost građana. Znam da nikome nije ugodno nositi maske, no tamo gdje se ne može ostvariti distanca to je zaista važno”, podvukao je i dodao da će održati gospodarsku stabilnost. Ponovio je da je disciplina građana presudna.

Premijer podsjeća da je važno izbjegavati velika okupljanja, pa tako i velika obiteljska okupljanja. Apelirao je na solidarnost. ‘

‘Pazeći na sebe, pazimo i na druge”, zaključio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na sjednici Vlade da postupno raste broj hospitaliziranih od koronavirusa. Zatražili su od bolnica u Zagrebu da povećaju kapacitete za pozitivne bolesnike.

”U borbi protiv korone svjedočimo novim izazovima. Osobito je važno da svi profesionalci koji rade s osjetljivim skupinama, osobito djecom, prilagode način rada”, rekao je.

Izdvojio je da su veća okupljanja i obiteljska druženja najveći izvori zaraze. Kaže da postoje tinjajuća žarišta u svim županijama. Ističe da je skok bio očekivan i da se u idućim danima može očekivati sličan trend, osobito ako se ljudi ne budu pridržavali mjera, piše Dnevnik.

Svi članovi vlade nose ružičastu vrpcu, a time su se pridružili obilježavanju Dana borbe protiv raka dojke. Ministar Beroš rekao je da se u listopadu podiže svijest o važnosti ranog otkrivanje raka.

”Od početka provođenja nacionalnog programa spašeno je više od 6000 ljudi”, rekao je Beroš.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)