28. listopada 2020.
GLAS OTOKA IZBOR UREDNIKA OSTALI VJERSKI KUTAK

Na Žirju otkrivena vrijedna ikona Blažene Djevice Marije

PRess

U crkvi Sv. Marije na otoku Žirju otkrivena je vrijedna ikona Blažene Djevice Marije, objavljeno je 23. rujna na mrežnim stranicama Šibenske biskupije.

“Nakon što smo barokni okvir s tzv. košuljicom izvadili sa glavnog oltara crkve Sv. Marije u Žirju otkrila se ikona s prikazom Bogorodice i Malog Isusa s okvirom na kojem su sveci u kružnim okvirima“, rekao je župnik Žirja, don Oleg Petrović.

“U dnu okvira naslikan je grb plemićke obitelji Sisgoreo koja je od 15. st. dobila od šibenskog biskupa patronat nad crkvom. Novootkrivena ikona po mišljenju dr. sc. Zoraide Demori-Staničić i mr. sc. Branka Pavazze je datirana u 15./16. st. Pripada renesansnom stilu, a na samoj Bogorodici su uočeni kasniji slojevi boja, te zahtijeva istražne radove i pažljivu restauraciju“, objasnio je župnik.

Istaknuo je kako će zbog iznimne vrijednosti ikona nakon restauracije biti pohranjena na sigurno mjesto i izlagat će se na marijanske blagdane u žirjanskoj župnoj crkvi, dok će replika ikone s baroknom košuljicom biti vraćena na izvorno mjesto, prenosi IKA.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)