28. listopada 2020.
DALMACIJA HRVATSKA

Ugostitelji u Dalmaciji u akciji ‘4 do 12’ na 60 minuta zatvaraju svoje objekte

Ilustracija: Pixabay

U četvrtak 24. rujna s početkom u 11:56 sati na 60 minuta će ugostitelji diljem Dalmacije prestati posluživati goste u svojim ugostiteljskim objektima javlja RTL, a sve u sklopu akcije “4 do 12”.

Cilj akcije je upozoriti na težak položaj u kojemu su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuti na žurno djelovanje odgovornih institucija s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprječavanja kolapsa gospodarstva, samo što se ovaj put sat pomiče za jednu minutu jer je za ugostitelje 5 do 12 već prošlo.

Jedan od zahtjeva ugostitelja jest porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je realna i otvara put oporavku, pa tako od odgovornih institucija traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021. godine, trajnu preferencijalnu stopu na hranu, koja po zakonu uključuje jelo, kavu, sokove, pivu, vodu i vino, od 13 ili 10 posto te pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost i HBOR-a za investicije.

Gotovo 60 posto od 500 ugostitelja iz cijele Hrvatske bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto pokazala je anketa, a njih 40 posto u ovakvim uvjetima možda neće opstati do sljedeće sezone te će 80 posto poslodavaca biti primorano dati otkaz svojim djelatnicima, objavio je RTL.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)