28. listopada 2020.
HRVATSKA

Sljedećih dana se očekuju mokri kolnici, donosimo savjete za veću sigurnost u cestovnom prometu

Foto (ilustracija): Vedran Morin

Sljedećih dana na brojnim prometnicama Hrvatske očekuje se nestabilno vrijeme, uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu, stoga Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti, kao i da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Naime, prilikom vožnje po mokrom kolniku prianjanje pneumatika na podlogu znatno je otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotnu strnu kolnika i sudara s nadolazećim vozilima.

Stoga policija savjetuje sljedeće:

  • prilagoditi brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštivati propisana ograničenja i zabrane na cestama,
  • vozači motornih vozila trebaju povećati razmak između svog i vozila ispred sebe te smanjiti brzinu kretanja svog vozila kako bi pravovremeno mogli reagirati i zaustaviti svoje vozilo, posebice na prometnicama u gradovima i naseljima, ispred pješačkih prijelaza i semaforiziranih raskriža pravovremeno, uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjera, upozoriti ostale sudionike u prometu na promjenu smjera svog kretanja; prilikom vožnje unatrag ili zaustavljanja na cesti potrebno je uključiti sva četiri pokazivača smjera,
  • upaliti kratka svjetla, očistiti vjetrobranska stakla te prozračiti unutrašnjost vozila od kondenzacije vlage,
  • provjeriti tehničku ispravnost vozila, posebice stanje guma,
  • vozače bicikala dužni su za vrijeme upravljanja biciklom po kolniku biti obilježeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili opremom, i pješaci koji se za vrijeme loših meteo uvjeta ili po noći kreću kolnikom moraju biti dodatno obilježeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, policija poziva sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, a u slučaju stvaranja prometnih gužvi, na toleranciju prema ostalim sudionicima u prometu.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)