GLAS OTOKA KRK POLITIKA

Općina Omišalj objavila dva natječaja za stipendiranje učenika i studenata, osigurani pokloni i bilježnice za učenike

S početkom školske godine svim učenicima Osnovne škole Omišalj osigurane su besplatne radne bilježnice, likovne mape i za učenike viših razreda pribor za tehničku kulturu, izvijestila je Općina Omišalj. Također, za prvašiće su osigurani pokloni za početak obrazovanja, a ove je godine u dogovoru s učiteljicom nabavljen materijal za likovnu kulturu.

Općina Omišalj za sve učenike srednjih škola s područja općine Omišalj sufinancira i nabavu školskih udžbenika, radnih bilježnica i školskog pribora i to s iznosom do 400,00 kuna, a pored toga je za sve učenike koji školu pohađaju u Rijeci osiguran i besplatan prijevoz. Za studente s područja općine Omišalj karte za međugradski prijevoz se sufinanciraju na način da Općina Omišalj snosi pola iznosa za sve studente koji su studije upisali na nekom od fakulteta u Rijeci.

Osim navedenog, navodi se u priopćenju, Općina Omišalj je u ponedjeljak, 21. rujna, objavila dva natječaja za stipendiranje učenika i studenata s područja općine Omišalj:

1) Natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima preddiplomskih i diplomskih studija za školsku/akademsku godinu 2020./2021.
2) Natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima preddiplomskih i diplomskih studija za deficitarna zanimanja za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Prvi natječaj odnosi se na učenike srednjih škola i studente preddiplomskih i diplomskih studija koji ostvaruju pravo na stipendiju temeljem uspjeha u prethodne dvije školske godine (opći uspjeh mora biti najmanje 4,50 za svaku školsku godinu), odnosno temljem uspjeha (najmanje 3,50) u prethodnoj akademskoj godini.

Učenici koji se školuju za deficitarna zanimanja moraju ostvariti prosjek najmanje 3,00 u prethodne dvije školske godine, a isti prosjek moraju ostvariti i studenti u prethodnoj akademskoj godini. Deficitarnost zanimanja utvrđuje se temeljem Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje na području Primorsko-goranske županije pa su za ovu godinu od srednjoškolskih programa to: zavarivač, bravar, zidar, kuhar, konobar, medicinska sestra opće njege, dentalni asistent i dr., dok su od studijskih programa to: računarstvo, strojarstvo, elektrotehnika, medicina, farmacija itd.

I za učenike i za studente u oba natječaja uvjet je da da su državljani Republike Hrvatske i da imaju prebivalište na području općine Omišalj najmanje dvije godine, a što dokazuju preslikom osobne iskaznice i original uvjerenjem o prebivalištu na području općine Omišalj ne starijem od 30 dana. Navedenu dokumentaciju uz preslike svjedožbi ili prijepis ocjena te uz zahtjev koji se može preuzeti na web stranici Općine Omišalj i na porti u zgradi Općine potrebno je dostaviti do 23.10. ove godine u Upravni odjel Općine Omišalj osobno ili preporučenom pošiljkom.

Općina Omišalj je Proračunom za 2020. godinu u ovu svrhu planirala više sredstava nego prethodnih godina. Za učenike i studente to znači uvećanje pojedinačnih iznosa stipendija, pa učenička stipendija iznosi 625,00 kuna umjesto 500,00 koliko je bila do sada, dok stipendija za studente iznosi 875,00 ili 625,00 kuna, ovisno o ostvarenom prosjeku ocjena u prethodnoj akademskoj godini. Do sad su studentske stipendije iznosile 700,00, odnosno 500,00 kuna ovisno o prosjeku ocjena.

Oba natječaja dostupna su na web stranici Općine Omišalj.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Komunalno društvo iz Omišlja omogućilo uvid u svoje novčane transakcije

Glas otoka

U tijeku je financijska revizija Općine Omišalj

Glas otoka

Javni poziv Općine Omišalj za kupnju POS stanova

Vedran Morin