28. listopada 2020.
COVID19

Izvještaji županijskih stožera o novozaraženima koronavirusom

Ilustracija: Pixabay

U protekla 24 sata zabilježeno je 144 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1894. Među njima je 278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta.

12.987 osoba se oporavilo, od toga 250 u protekla 24 sata. Dosad je nažalost preminulo 255 osoba. Do danas je ukupno testirano 267.297 osoba, od toga 5.165 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 9822 osobe.

IZVJEŠĆA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE S PODRUČJA JADRANSKE HRVATSKE

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 414 uzoraka briseva (293 za administrativne potrebe) na COVID-19, nema novozaraženih. Izliječeno je 13 osoba.

Trenutno je 12 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 83 osoba.

Primorsko-goranska županija

U posljednja 24 sata na području Primorsko-goranske županije testirano je 677 uzoraka na prisutnost koronavirusa i pozitivno je 10 osoba. U istom vremenskom razdoblju 5 osoba je ozdravilo tako da je trenutno u PGŽ 89 aktivnih slučajeva.

Među novozaraženima su zaposlenice Doma za starije osobe u Delnicama i jedna njihova štićenica, koja je u izolaciji i odvojena od ostalih korisnika. Među današnjim novim slučajevima njih 6 su osobe koje se povezuje s ranije zaraženima te oni koji zbog svog zanimanja ostvaruju veći broj kontakata s drugim osobama.

Pod mjerom samoizolacije trenutno je 408 osoba.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije (2) su novooboljele osobe od COVID-19. Oboljele osobe su s područja Grada Gospića te Grada Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 148 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 47 aktivnih slučaja, 99 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule.
Trenutno aktivni slučaji po gradovima i općinama:

1. Otočac – 19
2. Gospić – 16
3. Plitvička jezera – 3
4. Perušić – 5
5. Senj -2
6. Brinje – 1
7. Vrhovine – 1

U protekla 24 h testirane su 64 osobe. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 239 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 6 je novooboljelih osoba od koronavirusa, 3 muške i 3 ženske osobe. Novooboljeli su sa područja Grada Zadra (4), Pakoštana (1) i Straigrada (1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 205 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 386 osoba, a završio je za njih 7300.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 20 bolesnika od kojih je 1 na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenja mjere samoizolacije.

Šibensko-kninska županija:

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije mlađe osobe oboljele su od COVID-19 infekcije; jedna s prebivalištem u Vodicama i jedna s prebivalištem na području Grada Drniša. Trenutno je 28 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 117 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 176 osoba. Molimo građane i turiste da se i dalje pridržavaju svih protuepidemijskih mjera. Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr

Splitsko-dalmatinska županija:

Splitsko-dalmatinska županija ima 34 novooboljele osobe. Od ukupno 689 obrađenih testova danas su 34 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju, i to iz Splita 16, iz Sinja pet, po dvije iz Omiša, Solina i Trilja te po jedna iz Imotskog, Kaštela, Okruga, Podstrane, Prološca, Segeta i Zmijavaca.

Od 34 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 16 osoba kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1307 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 45 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se četiri osobe nalaze na respiratoru. U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a.

Prema izvješću KBC-a Split, u posljednja 24 sata preminula je jedna muška osoba u dobi od 85 godina. Preminula osoba uz ostale komorbiditete bila je pozitivna i na COVID infekciju.

Dubrovačko-neretvanska:

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je sedam slučajeva zaraze COVID-19 infekcijom. Riječ je o jednoj muškoj i dvije ženske osobe osobe iz Dubrovnika (za dvije osobe utvrđena epidemiološka veza), dvije ženske osobe iz Metkovića, jednoj muškoj osobi iz Konavala te jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke. S obzirom na nove upute HZJZ o skraćivanju samoizolacije u pojedinim slučajevima, danas je povećan broj izliječenih osoba, njih 32. Riječ je o 14 osoba iz Dubrovnika, pet iz Ploča, četiri iz Metkovića, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Konavala, dvije iz Vela Luke, jedna iz Korčule te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 20 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru tri osobe. Od početka pandemije analizirano je 13 186 uzorka. U samoizolaciji se nalazi 435 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 80 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)