28. listopada 2020.
IZBOR UREDNIKA VJERSKI KUTAK

Inicijativa ’40 dana za život’ u Šibeniku

Ilustracija: Pixabay

Ovogodišnje jesensko molitveno bdijenje inicijative ’40 dana za život’ započinje u srijedu 23. rujna u 17 sati blagoslovom molitvenog mjesta i hodom za život pod geslom “Marijanska procesija za život u čast Bezgrješnom Srcu Marijinu”, koja će započeti na mjestu bdijenja pred Općom bolnicom Šibenik (Ulica Karla Vipacua).

Procesija će završiti u župi Presvetog Srca Isusova na Baldekinu, gdje će se u 18 sati slaviti Sveta Misa.

“Pravo na život temeljno je ljudsko pravo iz kojeg proistječu sva druga ljudska prava. Tek živ čovjek može konzumirati život i s njime sva svoja ljudska prava. Zato i ove jeseni pozivamo sve ljude dobre volje, sve borce za ljudska prava, borce za prava žena i za prava djece, jer i nerođeno dijete je žena kojoj se oduzima osnovno ljudsko pravo, da nam se pridruže u miroljubivom bdjenju inicijative 40 dana za život”, poručuju organizatori.

Na svjetskoj razini u njoj je do sada službeno sudjelovalo milijun ljudi svih vjera i životnih uvjerenja u 588 gradova u 63 države svijeta. Inicijativa je u Hrvatskoj pokrenuta 2014. godine, a već u njoj sudjeluje preko 10.000 naših sunarodnjaka u 35 hrvatskih gradova.

“Radosni smo što možemo s vama podijeliti najveće uspjehe inicijative ’40 dana za život’ u svijetu, a to su: 17.226 spašenih života djece koja su rođena nakon što je majka odustala od od namjernog pobačaja svog zdravog djeteta. To je cijeli jedan grad djece koja su rođena zahvaljujući Bogu koji je djelovao preko prisutnosti volontera pred bolnicama, koji su majkama koje su odustale od pobačaja svojega zdravog djeteta pomogli oko svega što je bilo potrebno za život – smještaj, posao, hrana. U Hrvatskoj je djelovanjem Inicijative spašeno 66 života od smrti pobačajem. To su dva spašena školska razreda u zemlji koja ima sve manje đaka”, naglasili su iz Inicijative.

Tri ključna elementa čine inicijativu jednostavnom, a u istodobno snažnom i djelotvornom, a to su molitva i post, miroljubivo bdijenje i osvješćivanje lokalne zajednice.

“Inicijativa ’40 dana za život’ daje rješenje. Oblikovana je prema Svetom pismu i okuplja sve ljude dobre volje, kršćane svih denominacija na zajednički angažman za zaštitu života nerođene djece, iscjeljenje majki koje su pobacile i očeva, obraćenje medicinskog osoblja koje vrši pobačaje te političara i aktivista koji ga zagovaraju i promiču; duhovnu, moralnu i materijalnu pomoć svakoj majci i ocu koji razmišljaju ili su donijeli odluku da pobace svoje dijete”, naglašavaju.

Vizija inicijative je zaustavljanje pobačaja u hrvatskom narodu i spas duša. Fokusiranost na dar života, koje kroz molitvu, post i miroljubivo bdijenje vapi Bogu kako bi On, svojom moći, zaustavio pobačaje.

Misija inicijative je u duhu zajedništva i jedinstva, tijekom 40-dnevne kampanje, molitvom i postom, miroljubivim bdijenjem i osvješćivanjem lokalne zajednice odvratiti od grijeha pobačaja i duha smrti. Molitvom tražiti od Gospodina da promijeni srca i kulturu smrti pretvori u kulturu života, da se svako začeto dijete rodi.

Cilj inicijative je širiti radosnu vijest o svetosti svakoga ljudskog života od začeća do prirodne smrti jer svako začeto dijete ima pravo da se rodi. Nadalje, spašavati dječje živote i zalagati se za dostojanstven život majki i očeva u potrebi, kao i svjedočiti milosrdnu ljubav Božju majkama i očevima koji su, posredno ili neposredno, dotaknuti zlom pobačaja.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)