28. listopada 2020.
GLAS OTOKA ŠOLTA

Redovite akcije čišćenja podmorja kod Šolte ukazuju na potrebu za reagiranjem institucija

Foto: Tihana Saša Glavurtić

Na otoku Šolti ovog su ljeta ronioci – volonteri odradili nekoliko ekoloških akcija čisćenja podmorja, zaranjajući s očekivanjem nekog rezultata poput: manje turizma – manje i otpada. Nažalost, te varijable su se pokazale obrnuto proporcionalnima.

Foto: Tihana Saša Glavurtić

Desetogodišnja suradnja Udruge veterana Hrvatske ratne mornarice i Odjela za obuku ronioca HRM s Općinom Šolta nastavljena je i ove godine, uz potporu Fonda za zastitu okoliša, stoga su i ove godine organizirane dvije opsežne ekološke akcije čisćenja podmorja najveće šoltanske uvale – Nečujma i brojnih nečujamskih uvalica.

Od istočne strane i uvala: Tiha, Bok od rata, Bok od Sumpetra, pa do čitave dvije i po milje uvala: Piškera, Mala Maslinica, Potkamenica, Šumpjivina, te ispod Suznja i Potkokošice – u dva navrata čišćeno je podmorje prilično velikog akvatorija. U dvije velike akcije čisćenja podmorja sudjelovalo preko četrdesetak ronioca.

Velike su razlike zatečene u podmorju istočne i zapadne strane Nečujma. Podmorje istočne strane, koja nije atraktivna za nautičare, nije bilo u tolikoj mjeri zasuto raznolikim otpadom. Uglavnom smo tu zatekli “domaći otpad” – od raznih ležaljki, cijevi, vodokotlića, plastičnih stolica, automobilskih guma i, naravno, sveprisutnih staklenih boca.

No, podmorje zapadne strane Nečujma i uvala Piškera, u kojoj se nalaze ostaci antičkog ribnjaka; uvale Potkamenica, u kojoj su upravo ove godine konzervatori pronasli ostatke antičkog brodoloma; i ostale uvale već dugo poznate kao “divlja nautičarska sidrišta”, nisu žrtve nemarnog i nekulturnog domaćeg svijeta, već žrtve nezainteresiranog sustava koji se godinama bori protiv uređenja sidrišta, privezišta ii bilo uvođenja reda u ove doista atraktivne, sigurne i mirne uvale.

Iz podmorja zapadnih uvala Nečujma izvađena je otprilike godišnja proizvodnja jedne dobre vinarije, mnoštvo izgubljenih predmeta i raznih plastičnih pronalazaka, brodskih tapeta i raznih željeznih brodskih konstrukcija. Ali, da ne budu za sve krivi samo turisti, zabilježit ćemo kako je izvađena i jedna čitava mala drvena brodica. Međutim, nije samo otpad ono sto je bilo ružno zateći u biserno prozirnom podmorju ovih uvala. Puno ružniju sliku ostavio je pogled na podmorje preorano sidrima, dno koje izgleda kao oranica, prepuno uništenih i rasutih olupina zaštićene plemenite periske, školjkaša po kojima je ova uvala desetljećima bila poznata kao prirodno stanište.

Gorak okus, posebno mještanima, ostavlja pogled u ovaj morski otpad i ovu podmorsku devastaciju. I sada je možda zaista vrijeme da pošaljemo poruku, apel svima nadležnima da mi više ne možemo sami čuvati podmorje od divljih sidrišta i nebrige onih koji bi ovu problematiku, na opću korist, trebali rješavati. Deset godina redovito i više puta godišnje čistimo podmorje i zbrinjavamo otpad- uz ogromnu potporu otočana i mještana, Općine Šolta, lokalnog komunalnog društva i otočani trebaju pomoć nadležnih institucija jer godinama čekaju da se u ovim prekrasnim nečujamskim uvalama uvede red.

Zahvala ide roniocima Udruge veterana HRM-a, Odjelu za obuku Hrvatske ratne mornarice, Ronilackom klubu “Nautilus”, Ronilačkom klubu ”Stomorska diving centar”, Komunalnom Basilija, svim uvijek za pomoć spremnim mjestanima, a posebno uvijek prisutim Ivici Blagajiću i Svemiru Novakoviću te Mjesnom odboru Nečujam, podružnici Crvenog križa otoka Šolte i Općini Šolta na potpori u svim ovoljetnim akcijama čiscenja podmorja šoltanskih uvala.

Tihana Saša Glavurtić, direktorica KP “Basilija”

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)