26. listopada 2020.
POLITIKA

Andrej Plenković: Povećanje mirovina od 10 posto do kraja mandata

Foto: PRess (vlada.gov.hr)

Vlade Andrej Plenković potpisao je u ponedjeljak 21. rujna Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortunom i predsjednicom Sindikata umirovljenika Jasnom A. Petrović.

Na sastanku je istaknuo dosadašnju suradnju kroz Nacionalno vijeće te u drugim prigodama kada se na dnevni red stavljala, kako je rekao premijer, bilo mirovinska reforma, bilo prava umirovljenika. Posebno je zahvalio Matici i Sindikatu umirovljenika korisnim inicijativama kada je bila riječ o promjeni zakona koji se bave problematikom prava umirovljenika.

“Mi smo nastojali u skladu s gospodarskim i financijskim mogućnostima prihvatiti sve ono što je bilo korisno i dobro i što je unaprijedilo položaj i materijalna prava umirovljenika”, rekao je Plenković, dodavši da je jedan od zadnjih primjera bio dijalog o cenzusu za dopunsko zdravstveno osiguranje kojim se postigla puno bolja situaciju za umirovljenike nego što je bila ranije.

Predsjednik Vlade istaknuo je neke novine iz mirovinske reforme prije dvije godine. Primjerice, mogućnost da umirovljenici mogu raditi uz istovremenu isplatu mirovina te uvođenje primjerenijeg načina usklađivanja.

“Rezultati su vidljivi, prema zadnjim podacima – u ovom trenutku ima 15.500 umirovljenika koji, uz to što primaju mirovinu, i rade. Znači, ta mjera je polučila efekt”, smatra predsjednik Vlade.

“Također, u ovim vrlo složenim okolnostima, i uvjetima izazvanim epidemijom koronavirusa mi smo, kao što smo više puta naglasili, osigurali redovitu isplatu i usklađivanje mirovina koje su ove godine usklađene 1. siječnja za 0,7 posto i 1. srpnja za 0,41 posto”, dodao je Plenković.

Istaknuo je da će tako biti i u budućnosti te da isplata mirovina nikada nije bila niti će biti upitna.

“To je jasna poruka Vlade u zaštiti umirovljenika, jer je i gospođa Petrović kazala da dio umirovljenika živi na rubu siromaštva. Naša Vlada vodi o tome računa i nećemo dopustiti da mirovine bilo kada dođu u pitanje”, zaključio je premijer.

Naglasio je i razvidan i porast prosječnog mirovinskog staža kod novih korisnika mirovina vidljiv tijekom 2020. godine.

“To ukazuje na jačanje svijesti o potrebi duljeg ostanka u svijetu rada”, istaknuo je Plenković, podsjetivši da je to bila jedna od glavnih tema tijekom rasprave o mirovinskoj reformi, a dulji ostanak u svijetu rada bitno utječe ne visinu mirovine.

“Primjerice, danas prosječna starosna mirovina za 40 godina mirovinskog staža iznosi 4. 669 kuna”, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je istaknuo da će Vlada i dalje raditi na unaprjeđenju položaja umirovljeničke populacije i zaštiti osoba starije životne dobi te i u ovom mandatu napraviti dodatne iskorake, koji su kao prioriteti određeni u programu Vlade.

”Naš je cilj povećanje mirovina od 10 posto do kraja mandata. U prethodnom smo mandatu mirovine povećali za oko 12 posto, kao i najniže mirovine za dodatnih 3 posto kroz mirovinsku reformu. Tu smo bili posebno osjetljivi”, rekao je.

Osim toga, ističe, Vlada želi dodatno proširiti krug umirovljenika koji mogu raditi i poticati zaposlenike koji to mogu i žele, da ostanu u svijetu rada i nakon navršene 65. godine.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)