28. listopada 2020.
VJERSKI KUTAK

Što su to ‘gregorijanske mise’?

Crkva rođenja BDM Mali Lošinj
Foto: Vedran Morin

Ciklus od 30 misa koje svećenici služe kroz mjesec dana, najčešće za pokojne, nazivaju se gregorijanske mise.

Kako piše portal IKA, jedan svećenik treba 30 dana služiti mise na samo jednu nakanu. Njihov naziv potječe još iz vremena pape Grgura Velikog koji je uveo reda u služenje sv. misa, odnosno obvezu služenja sv. misa svećenicima – što se posebice ticalo redovnika u samostanima.

“Gregorijanske mise” kakve poznajemo danas javile su se kasnije, nakon što su određene osobe imale viđenja u kojima su svjedočile da su nakon sedam ili trideset odsluženih misa pojedinci bili oslobođeni grijeha ili spona koje su ih vezale u zagrobnom životu. Tako je nastala i tradicija s kojom su se postizale veće milosti. Crkva je kroz stoljeća ublažavala uvjete kako bi skrenula pozornost s molitve svećenika, na jednaku važnost molitve u obiteljima i zajednicama koje mole za svoje pokojne.

Imaju li naši pokojnici korist od ove pobožnosti?

Mi s ove zemlje ne možemo utjecati na one koji su u Božjoj blizini. Međutim, mi možemo moliti za oslobođenje od vremenitih kazni koje su ostale u njihovom životu. Naša je zadaća da molimo za svoje pokojne jer su nam mnogo toga ostavili. Ono što od nas dolazi je milost za koju Boga molimo kako bi ih nagradio za svako dobro koje su učinili za vrijeme ovozemaljskog života. Kao Crkva se radujemo da ćemo imati svoje zagovornike među svetima i blaženima. Zato ljudi uplaćuju mise za svoje djedove, bake i druge bližnje, s iskrenom željom da im pomognu pred licem Božjim. I to je zalog koji mi želimo za sebe i svoju obitelj.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)