28. listopada 2020.
POLITIKA

Andrej Plenković komentirao ocjenu kreditne agencije Standard & Poor’s

PRess (Vlada RH)

Kreditna agencija Standard & Poor’s (S&P) potvrdila je investicijsku razinu kreditnog rejtinga za Hrvatsku (BBB- uz stabilne izglede), priopćili su iz Vlade RH smatrajući da je to posljedica stabilnosti gospodarstva početkom 2020. godine te potvrda ispravnosti snažnog odgovora Vlade na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

“Agencija potvrđuje i važnost političke stabilnosti u Hrvatskoj, konstatirajući da je ‘na parlamentarnim izborima u srpnju 2020. potvrđen snažan mandat Vlade predvođene HDZ-om” za nastavak borbe s gospodarskim izazovima i provedbu reformi”, poručuju iz Vlade RH.

Izjavu za medije dao je i predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković.

“Zadržavanje investicijske razine kreditnog rejtinga potvrđuje da smo krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa dočekali sa stabilnim i otpornim gospodarstvom te da smo donijeli snažne i pravodobne mjere za očuvanje radnih mjesta i oporavak gospodarstva. Novo izvješće S&P-a važna je potvrda povjerenja u nastavak provedbe Vladinih mjera u cilju što bržeg gospodarskog oporavka, koristeći 22 milijarde eura koje smo osigurali iz EU-a u idućih sedam godina, kao i ostvarivanja reformi na putu prema europodručju”, rekao je.

Uz zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga, najnovija odluka agencije Standard & Poor’s potvrdila je i stabilne izglede za buduća kretanja, navodi se u priopćenji. Nadalje, u svojoj odluci ističu da se ove godine očekuje pad BDP-a za oko 8%, kao i da su mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta pridonijele jačanju otpornosti tržišta rada na krizu. Također, unatoč očekivanom padu turističkih prihoda, rezultati turističke sezone su zahvaljujući pravovremenim mjerama značajno bolji u odnosu na predviđenih 70 posto pada brojčanih pokazatelja u turizmu. S&P je potvrdio i da je Hrvatska pandemiju koronavirusa dočekala sa stabilnim gospodarstvom, što je omogućilo Vladi provedbu jakog proračunskog odgovora na suzbijanje posljedica krize i ublažavanja šokova na tržištu rada, navodi se.

“Uz očekivanja postupnog oporavka turističkog sektora, pozitivan doprinos očekuje se i od korištenja 22 milijarde eura osiguranih iz Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a te programa Europa za nove generacije, što će ubrzati gospodarski oporavak, razvoj i investicije”, smatraju u Vladi.

U izvješću se napominje i mogućnost korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a za obnovu Grada Zagreba i okolice nakon razornog potresa, a za što je već i stigao predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura.

Ujedno, naglašava se i važnost dogovora s Europskom središnjom bankom o valutnom swapu, kojom se omogućuje razmjena kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura. Uz očekivani nastavak održavanja razborite proračunske politike i nakon ulaska u Europski tečajni mehanizam (ERM II) te proces približavanja europodručju, već od 2021. očekuje se i nastavak smanjenja javnog duga.

“Prema agenciji S&P, Hrvatska se nalazila ispod razine investicijskog kreditnog rejtinga od prosinca 2012. do ožujka 2019., nakon čega se za vrijeme mandata Vlade Andreja Plenkovića vratila na razinu BBB-, odnosno u investicijski kreditni rejting, zaključuje se u priopćenju Vlade RH.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)