28. listopada 2020.
POLITIKA

Unija Kvarnera ponovno upozorava na potrebu regionalnog pristupa praćenja pandemije

© Ivor Mažar

Đanino Sučić i Nedo Pinezić iz Unije Kvarnera osvrnuli su se na ovogodišnju turističku sezonu u specifičnom kontekstu djelovanja koronavirusa.

Unija Kvarnera smatra da je u ovoj turističkoj sezoni trebalo aktivno djelovati kako bi se turizmu pomoglo premostiti ovu tešku godinu.

“Turizam na Kvarneru ima značajan utjecaj na razvoj gospodarstva, na standard građana, investicije i radna mjesta, ali i značajnu ulogu u turizmu i gospodarstvu Hrvatske u cjelini. Zbog toga je Unija Kvarnera više puta upozoravala na potrebu aktivnijeg pristupa turizmu u ovoj specifičnoj sezoni, misleći pritom ne samo na ugostiteljski sektor. Turizam treba promatrati u puno širem kontekstu, on ove godine obuhvaća i epidemiološke mjere i sigurnost naših gostiju. Izuzetno je važno da se naši gosti osjete dobrodošlo, sigurno i da osjete brigu za njihovo zdravlje, kao i za ugodan odmor”, ističu iz Unije Kvarnera.

Podsjećaju kako je Kvarner u tome bio među najboljima te smatraju da je to rezultat angažmana i odgovornosti naših ljudi, zbog čega je ova regija još uvijek poželjna za boravak gostiju iz Njemačke, ali i nekih drugih zemalja koje dobronamjerno i odgovorno analiziraju podatke o epidemiološkoj situaciji.

“Unija Kvarnera već je više puta upozoravala na potrebu regionalnog pristupa praćenju pandemije, upozoravala je i tražila od Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije regionalni pristup u prolasku državne granice, a predlagali smo i niz drugih mjera. Iako su neki naši prijedlozi prihvaćeni, to je učinjeno kasno i s puno slabijim učinkom nego što bi bilo da se odmah reagiralo”, naglašavaju iz UK-a te dodaju kako je izuzetno važno epidemiološko promatranje regija/županija, preuzimanje plaćanja COVID testa za turiste na teret TZK/ lokalnih TZ te jači angažman MVP i HTZ na bilateralnim međudržavnim dogovorima vezano za slobodni prelazak državnih granica i uvažavanje regionalnog promatranja epidemiološkog stanja i od drugih država.

“Danas s terena, posebno od poduzetnika s Krka dolaze prijedlozi s kojima se slažemo, dio njih je i sukladan onim mjerama koje je Unija Kvarnera predlagala. Stoga podržavamo prijedloge ljudi koji su u svakodnevnom kontaktu s gostima, koji najjasnije mogu razaznati koje bi mjere gostima donijele najviše sigurnosti i potakle ih da dođu i da ostanu na Kvarneru. Apeliramo na odgovorne da ove mjere prihvate, primjene i to u što kraćem roku, jer ljeta je još malo, a zima će biti duga i neizvjesna”, zaključuju.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)