28. listopada 2020.
POLITIKA

HND reagirao na sramotne uvrede upućene novinarki od strane Željka Keruma

Preslika (Nova TV)

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je divljačkim uvredama koje je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum uputio reporterki emisije “Provjereno” Nove TV Emi Branici 16. rujna te se kolegici daje puna podrška.

HND također poziva nadležne institucije da reagiraju na Kerumov verbalni napad, a na reagiranje poziva i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova jer je kolegicu vrijeđao i kao novinarku i kao ženu.

Kolegica Branica je, radeći na priči o stečaju Hotela Marjan u Splitu, nazvala Keruma tražeći od njega izjavu, ali je umjesto nje uslijedila lavina prostačkih uvreda.

Iz HND-a podsjećaju kako ovo nije prvi put da Željko Kerum nekažnjeno vrijeđa kolegice i kolege novinate te upozorava da je riječ o još jednom u nizu verbalnih napada političara i javnih osoba na kolege, pri čemu su najčešća meta upravo novinarke.

Željka Keruma pak HND podsjeća kako je posao novinarki i novinara postavljati pitanja i izvještavati o temama od javnog interesa, a njegovo je na njih odgovoriti te kako nas ovakvi i slični napadi neće zaustaviti u našem poslu.

HND podsjeća kako je prošle godine nakon seksističkih napada zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića na kolegice novinarke zajedno sa Sindikatom novinara Hrvatske pokrenuo akciju pod nazivom “Samo odgovorite na pitanje”.

Glas otoka također upućuje podršku kolegama i kolegicama koji su predmet uvreda i prijetnji.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)