POLITIKA

Maro Krstić: Zamjenski brod je više nego uvredljiva gesta prema otočanima

PRess

Maro Kristić, gradski vijećnik Mosta nezavisnih lista u GV-u Grada Dubrovnika, reagirao je priopćenjem na događanja oko uređenja rive u Gornjem i Donjem Čelu na Kalamoti, te na problem koji je nastao zbog nemogućnosti pristana broda Postira na rivu u Gornjem Čelu dok traju radovi na rekonstrukciji i proširenju rive u Donjem Čelu.

Naime, nakon što je Glas otoka objavio ekskluzivne fotografije koje prikazuju da je na pristanu u Gornjem Čelu od trupa broda do morskoga dna svega 15 cm praznog hoda, nastao je problem oko prijevoza putnika i tereta jer je očito da će umjesto Postire ploviti manji broj. Kako sada stvari stoje, manji brod ne zadovoljava potrebe otočana.

Pristiglo priopćenje gradskog vijećnika Mare Krstića prenosimo u nastavku, u cijelosti.

“Vjerojatno ne postoji Kalamotez koji se ne raduje radovima na uređenju rive u Donjem čelu. Koliko rijetko kapitalne investicije dolaze na otoke, milijunska investicija u uređenje rive na otoku usporediva je s primjerice izgradnjom novog kolodvora u nekom gradu na kopnu. Kada se gradi kolodvor na kopnu, stanovnici toga grada ne ostaju bez autobusnih linija nego se na vrijeme osigura alternativna lokacija, a sve ostalo  ostaje isto kao i prije.

No, kada su u pitanju investicije na otocima, onda bi stanovništvo otoka, neovisno o tome tko je na vlasti, zbog svoje malobrojnosti i skromnog glasačkog potencijala trebalo biti sretno i zahvalno do te mjere da pristanu, ako treba, za vrijeme izvođenja radova plivati do kopna, jer tako izgleda alternativa koja  se nudi stanovnicima Kalamote u vremenu trajanja izvođenja radova koje nije kratko i iznositi će minimalno 15 mjeseci.

Mali brod Europa, koji inače isplovljava iz Gornjeg čela s reduciranim plovidbenim redom, loših maritimnih karakteristika, bez dovoljno zatvorenog brodskog prostora, kao ni prostora za prijevoz tereta, je kao osnovna veza s Gradom u sljedećih 15 mjeseci, više nego uvredljiva gesta prema otočanima, a prihvaćanje takvog zamjenskog plovila umjesto Postira značilo bi doslovno odsijecanje Kalamote od kopna.

Žalosno je da svaki put treba podsjećati da Elafiti pripadaju Gradu Dubrovniku i da je tamošnje stanovništvo jednako vrijedno stanovništvu koje živi u samom Gradu, a standard javne usluge što brodska veza s Gradom svakako jest bi u najmanju ruku trebao biti jednak kao u Gradu. Stoga  su Lučka uprava Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija kao njen osnivač i Grad Dubrovnik bez obzira na okolnost izvođenja radova dužni zajednički, žurno i bez odgode osigurati mogućnost pristajanja Postirama ili brodu jednakih karakteristika u Donjem čelu kao jedinom sigurnom i prihvatljivom cjelogodišnjem pristanu na otoku, kako bi se život i dnevne aktivnosti stanovništva odvijale u primjerenim i što kvalitetnijim uvjetima.”

Slične objave

VIDEO Ana Kučić: Pozivam na zdrav dijalog koji za cilj nema dobivanje jeftinih političkih poena

Glas otoka

Krunoslav Katičić imenovan za novoga glavnog tajnika HDZ-a

Glas otoka

Vlada predložila paket mjera za pomoć hrvatskom gospodarstvu zbog epidemije

Glas otoka

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.