POLITIKA

Most NL: Epidemiološkim mjerama u školama krše se prava djece

Foto: Ivana Vranješ

Most nezavisnih lista u utorak 15 rujna ispred zgrade Hrvatskog sabora održao je konferenciju za novinare na kojoj se ukazalo na posljedice uvođenja epidemioloških mjera u školama.

Saborska zastupnica Marija Selak-Raspudić je istaknula kako u Mostu smatraju da su epidemiološkim mjerama u školama prekršena dječja prava te je te mjere potrebno razmotriti. Upozorila je i da su roditelji zabrinuti, a nemaju se kome obratiti, dok Ured pravobraniteljice za djecu pravodobno ne reagira.

“Epidemiološkim mjerama se krši Konvencija o pravu djeteta, posebno članak 2. i 3., a odnosi se na diskriminaciju i postupanje u interesu djeteta”, rekla je Selak-Raspudić.

Pojasnila je da, ukoliko se znakovi bolesti kod dijeteta jave tijekom boravka u ustanovi, dijete treba izolirati u posebnu prostoriju do dolaska roditelja po dijete.

“Roditelji se tuže da se djeca neadekvatno zbrinjavaju. Nastavnici koji su se našli u ulozi epidemiologa nemaju primjereno znanje niti to treba biti njihov posao, ne zna što učiniti i hitno zbrinjava učenika. Takav tip zbrinjavanja u prostorije koje nisu primjerene dovodi do panike kod učenika i diskriminacije od drugih učenika,jer kreće priča imaš koronu , bez obzira što je drugo možda u pitanju”, istaknula je Selak- Raspudić.

Dodala je kako Most smatra da takvu odluku treba ukinuti jer nitko, a ponajmanje nastavnik, niti treba snositi odgovornost niti može procijeniti što se događa s učenikom, a može imati ozbiljne posljedice po učenika.

Selak-Raspudić se osvrnula i na mjeru da djeca koja se zaraze koronavirusom ili su u samoizolaciji imaju pravo na praćenje nastave online, dok učenici koji boluju od drugih bolesti isključeni su iz te mjere, što Most smatra kao diskriminaciju.

Što se tiče nošenja maski u učinonicama, Selak-Raspudić je rekla da nisu jasni kriteriji. Podsjetila je da su maske bile obavezne u školama, a onda pod pritiskom javnosti odluka o nošenju maski se prepustila lokalnim stožerima. Smatra kako se radi o prekršenom članku 16. Ustava koji se odnosi na razmjernost mjera u ukidanju prava i ljudskih sloboda.

“U Velikoj Britaniji nije uvedeno nošenje maski u školama. Prije svega smatra se da one ometaju nastavu te mogu dovesti do zdravstvene ugroze djece jer češće diraju lice i prenose bolest. Razvijene zemlje imaju jedan kriteriji u Hrvatskoj imamo drugi što se tiče maski u školama. Tražimo da se jasno objasni kada su maske obvezne, kad će se prestati nositi te da li je veća šteta ili korist od njih za učenike“, izjavila je Selak-Raspudić.

Naglasila je kako se od početka školske godine pokazalo da maske najviše traumatiziraju djecu i školu čine sve više epidemiološkom ustanovom, a manje obrazovnom institucijom. Most nezavisnih lista traži da se stavi naglasak na obrazovne procese koji su sada zanemareni jer nastavnici glume epidemiološke stručnjake.

Ivana Vranješ

Slične objave

Popis imena s kandidacijskih listi Restart koalicije i HDZ-a za Hrvatski sabor u 8., 9. i 10. izbornoj jedinici

Glas otoka

Dubrovačko-neretvanska županija će osigurati maske za učenike

Vedran Morin

Stranka s Imenom i Prezimenom u Rijeci predstavila svoj tim za Istru i Kvarner

Glas otoka

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.