POLITIKA

Zlatko Komadina: PGŽ nastavlja s investicijskim aktivnostima u zdravstvu

PRess (PGŽ)

Na redovitoj konferenciji za novinare, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina osvrnuo se na funkcioniranje zdravstvenog sustava županije u uvjetima korone, odnosno posljedicama na poslovanje ustanova.

“Jako je dobra suradnja između županijskog zdravstva, prije svega Doma zdravlja kroz primarnu zdravstvenu zaštitu i koncesionare, Zavod za hitnu medicinsku pomoć i NZZJZ kao stožerne institucije koja se bavi testiranjem građana i gostiju. U KBC Rijeka djeluje trijažni centar pri hitnom prijemu na Sušaku gdje se evidentiraju oboljeli. Ponovno je uspostavljen respiratorni centar u prostorijama neurologije. Kapacitetima smo spremni za jesenju sezonu korone“, rekao je župan.

Istaknuo je da su prihodi zdravstvenih ustanova bitno manji nego što je to bilo u redovno vrijeme zbog nemogućnosti obavljanja redovne djelatnosti.

“Thalassotherapije nisu mogle djelovati na tržištu, a jedno vrijeme u lockdownu nisu mogle obavljati niti redovnu djelatnost. Smanjen je prihod hitne medicine u turističkoj sezoni jer su izostali prihodi s tog osnova. Stoga je dobro da smo u prvom rebalansu proračuna planirali sredstva za interventno pokriće gubitaka. Najakutnija je situacija u Thalassotherapiji Crikvenica i na Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Intervenirat ćemo s 3 milijuna kuna, a onda ćemo rebalansom drugog proračuna osigurati još drugi dio. Naravno i same ustanove su tu da rebalansom svog poslovanja osiguraju uvjete za daljnju djelatnost”, zaključio je Komadina te podsjetio da, unatoč korona krizi, PGŽ je i dalje u investicijskim aktivnostima u zdravstvu te se nastavlja s tri investicije – na Rabu, Lošinju i Novom Vinodolskom ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna.

Prema riječima pročelnice UO za zdravstvo Đulije Malatestinić, posljedice koje danas imamo na zdravstveni sustav od proglašenja epidemije su još uvijek relativno dobre, u smislu kontrolirane epidemiološke situacije.

“No, imamo i znatne financijske gubitke kao posljedice posebnog rada za vrijeme trajanja epidemije. Nisu se mogle izvršavati ugovorne obveze sa HZZO-om, imali smo znatne izdatke za zaštitnu opremu, koji još uvijek traju. Projekti u sustavu zdravstva koji su bili započeti kao strateški projekti nastavljaju se zahvaljujući ranije osiguranim sredstvima, to su prvenstveno projekt revitalizacije Lječilišnog centra Veli Lošinj, sada sa trećom fazom projekta – park 2 i aneks kuhinje, dobivena je uporabna dozvola za novi Dom zdravlja u Novom Vinodolskom, gdje kreće useljenje, isto tako i Psihijatrijska bolnica Rab nastavlja uspješnu 6. fazu projekta obnove dva paviljona, a također je dobivena i  uporabna dozvola”, rekla je.

Dodala je kako je prema uputi ministra Božinovića, donesena i nova odluka o ponovnoj pojačanoj mjeri kontrole provedbe protuepidemijskih mjera u ustanovama socijalne skrbi te su formirani novi timovi kako bi se u što kraćem roku ponovno napravio uvid na teren u provedbi protuepidemijskih mjera u ustanovama socijalne skrbi obzirom na najranjiviju populaciju koja je tamo smještena.

“Novina je da u timovima nema epidemiologa već su oni koordinatori provođenja cjelokupne kontrole protuepidemijskih mjera i nema ni policije, ali uvijek imamo njihov support”, zaključila je Malatestinić.

Slične objave

Andrej Plenković komentirao ocjenu kreditne agencije Standard & Poor’s

Glas otoka

Andrej Plenković: Izbornim programom 'Sigurna Hrvatska' zemlju ćemo učiniti boljom

Vedran Morin

Butković u Šibeniku sudjelovao na radnom sastanku s gradonačelnikom i županom

Glas otoka

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.