PRess (Vlada RH)
POLITIKA

Osvrt predsjednika Vlade RH na aktualne teme u proteklome tjednu

Otvarajući današnju, 9. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.

“Najprije da zahvalim novopečenim europskim ekspertima za poljoprivredu na isporuci lubenica ovdje pred Vladom”, odgovorio je premijer Plenković na performans eurozastupnika Vilibora Sinčića koji je pred Banske dvore istovario lubenice.

Upozorivši pritom da je umjesto lubenica to moglo biti nešto drugo, zadužio je MUP da napravi plan sigurnosti prostora ispred Vlade.

“Što se tiče demokracije – da, a što se tiče sigurnosti ponašat ćemo se kao sve i druge zemlje jer ovog baš i nema drugdje “, poručio je premijer Plenković.

Na kraju sjednice premijer Plenković još se jednom osvrnuo na Sinčićev performans pred Vladom.

“Moramo misliti i o sigurnosti novinara i građana, prolaznika. Nije normalno da se netko kombijem zalijeće velikom brzinom u suprotnom smjeru pred zgradom Vlade. Dosta putujem, no ovo još nisam nigdje vidio”, kazao je Plenković.

Podsjetio je da je jučer u Ministarstvu obrane Međuresorno povjerenstvo zaprimilo ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona koje su podnijele Švedska, SAD, Francuska i Izrael. Riječ je o avionima četvrte generacije zapadne tehnologije koji su kompatibilni s NATO-om i trebali bi zamijeniti postojeće avione MIG-21, kojima za nekoliko godina istječe vijek trajanja.

“Cilj Hrvatske je da zadržimo vojnu sposobnost zaštite hrvatskog neba radi sigurnosti naše zemlje. Jučer je završena faza dostave ponuda i sljedeća tri mjeseca, praktički do kraja ove godine, trajat će proces evaluacije”, kazao je premijer Plenković i dodao da će i oni koji nisu htjeli sudjelovati u Međuresornom povjerenstvu imati prigodu dati svoje mišljenje, ali da konačnu odluku donosi Vlada.

Osvrnuo se potom i na početak nove školske godine kazavši da je 92 posto škola odabralo Model A pohađanja nastave. Izrazio je nadu da će školska godina, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera proći dobro.

“Vodimo računa o odgovornosti i one tri točke – higijena, distanca i dezinfekcija Nemojte se rukovati. Ja sam se neki dan rukovao jer mi je već dosadilo odbijati rukovanje predsjedniku Republike, ali nemojte se rukovati. Slušajte ministra Beroša i naše epidemiologe”, poručio je premijer. ”

Što se tiče Konačnog prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, premijer Plenković podsjetio je da je na jučerašnjoj sjednici Vlada prihvatila veliki broj amandmana brojnih saborskih zastupnika i klubova. TŠrenutno u Saboru traje rasprava o tim amandmanima, a predsjednik Vlade dodao je kako očekuje da se sutra taj Zakon donese sa što većom potporom, nakon čega će se krenuti u formiranje Fonda za obnovu i izradu programa mjera za konkretnu obnovu grada.

Od gospodarskih tema izdvojio je 15. konferenciju hrvatskih izvoznika “Zlatni ključ” s koje su, kazao je, poslane važne poruke i naglasio da su upravo izvoznici kičma hrvatskoga gospodarstva.

“Važno je da u mjerama koje Vlada donosi podržavamo njihovu aktivnost”, poručio je.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")