28. listopada 2020.
HRVATSKA ISTRA I KVARNER

Ugostitelji Istre i Kvarnera zatvaraju lokale na 60 minuta

Ilustracija: Pixabay

Udruga “Ugostitelji Kvarnera i Istre” u četvrtak, 10. rujna s početkom u 11 sati i 55 minuta, na sat vremena zatvorit će svoje ugostiteljske objekte kako bi upozorili na težak položaj u kojemu su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa, te potaknuli na žurno djelovanje odgovorne institucije s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprječavanja kolapsa gospodarstva.

Riječ je o akciji naziva “5 do 12” koju je pokrenula Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, s namjerom spašavanja sudbina tisuća zaposlenih u tom sektoru, ali i poticanja građana i ugostitelja na solidarnost.

Simboličko privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata ima namjeru ukazati na mogućnost da tih sat vremena postane puno dulji period. Kako bi se to spriječilo, ugostitelji od odgovornih tijela zahtijevaju obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10 % te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre provela je anketu na uzorku od 500 ugostitelja, od kojih čak 60 posto bilježi pad u poslovanju viši od 50 posto, dok gotovo 40 posto smatra da u trenutačnim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Osim toga, čak 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu bit će prisiljeno otkazivati ugovore djelatnicima uslijed pada poslovanja i ostalih nepogodnosti koje su ih snašle, navode u priopćenju.

Također pozivaju sve građane na solidarnost i razumijevanje za period u danu u kojem će ugostiteljski objekti biti zatvoreni, piše Dnevnik.hr.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)