POLITIKA

Peđa Grbin i njegov uži tim predstavili program za unutarstranačke izbore

Foto: Ivana Vranješ

Saborski zastupnik i kandidat za predsjednika SDP-a, Peđa Grbin, u srijedu 9. rujna u Zagrebu je predstavio program za unutarstranačke izbore.

U izradi program sudjelovali su članovi SDP Siniša Hajdaš-Dončić, Sabina Glasovac, Sara Medved i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. Na početku predstavljanja Grbin je istaknuo da program nije zatvorena knjiga nego je pozvao i druge članove SDP-a te stručnjake da svojim idejema pomognu u njegovom stvaranju.

Govoreći o ekonomiji, Siniša Hajdaš-Dončić je rekao da SDP predlaže osnivanje narodnog ili nacionalnog fonda.

“U tom fondu postoji državni novac koji ne ulazi samo u inovacije, istraživanje, nego i upravljanje javnim dobrom, upravljanje energetikom i turističkim sektorom“, rekao je Hajdaš Dončić. Dodao je kako se novim pristupom ekonomiji može svim građanima pružiti iste razvojne mogućnosti.

Sabina Glasovac osvrnula se na obrazovanje kao bitni dio programa. Naglasila je da je vizija socijaldemokrata u svijetu obrazovanje, koje je besplatno i dostupno svima.

“Epidemija koronavirusa je pokazala da obrazovanje u Hrvatskoj nije dostupno svima te ovisi o uvjetima u kojima djeca žive i odrastaju, ali i o financijskom aspektu. Ono na čemu moramo inzistirati je da rasteretimo troškove obrazovanja roditelje i djecu“, izjavila je Glasovac.

Pojasnila je da je uz osiguravanje sufinanciranja besplatnog međuprijevoza za učenike srednjih škola i osiguravanje udžbenika bitno osigurati obrok u školi za sve učenike iz bilo kojeg dijela Hrvatske. Također, sustav mora jednako skrbiti o djeci s poteškoćama i darovitoj djeci kao o onim učenicima s prosječnim predispozicijama. Istaknula je da obrazovni sustav treba razvijati sve afinitete djece i poticati kreativnost.

U SDP-u smatraju da nije bitna samo nabava opreme u školama, nego je nužna temeljna kurikularna reforma, osiguranje dostojne plaće zaposlenicima u odgojno-obrazovnom sustavu, ulaganje u infrastrukturu i povećanje opsega besplatnih odgojno-obrazovnih usluga kako bi učenici zadovoljili sve svoje potrebe koje nisu nužno vezane uz formalno obrazovanje ,a treba ulagati i u profesionalni razvoj učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnih suradnika.

“Naša je politika u nadolazećem razdoblju da sva djeca imaju cjelodnevni boravak u školama, da imaju osmišljene aktivnosti u skladu s afinitetima, a težimo tome i da produžimo osnovnoškolsko obrazovanje na devetogodišnje jer su istraživanja pokazala da su djeca čije je osnovnoškolsko obrazovanje dulje spremnija za život i postižu bolje rezultate“, izjavila je Glasovac. Poručila je da je važno i cjeloživotno obrazovanje ne samo zbog konkurentnosti na tržištu rada, nego i zbog razvoja ličnosti te će SDP kroz snažnu kampanju nastojati afirmirati potrebu cijeloživotnog obrazovanja.

U predstavljanju programa vezano za zdravstvo, Sara Medved je upozorila na lošu zdravstvenu sliku Hrvatske. Naime, kako navodi, životni vijek u Hrvatskoj je niži od europskog prosjeka te su niža izdvajanja za zdravstvo nego u ostalim članicama Europske unije. Također, smrtnost od kroničnih nezaraznih bolesti je visoka.

“Primarna zdravstvena zaštita je baza zdravstvenog sustava. Zalažemo se za reorganizaciju primarne zdravstvene zaštite u smislu da može zadovoljiti većinu zdravstvenih potreba svih građana”, kazala je Medved. Dodala je da zdravstveni sustav treba biti održiv, učinkovit i otporan, a to se može jedino učiniti povećanim ulaganjem u dostupno i solidarno zdravstvo.

Europska zastupnica Biljana Borzan je istaknula kako je koronakriza podcrtala važnost snažnog i otpornog sustava koji će omogućiti i dotok hrane u krizi.

“Desnica je na strani profita velikih proizvođača, a mi na strani malih. SDP u prethodnom razdoblju nije uspio doprijeti do birača, odnosno nisu uspjeli shvatiti da je naša borba za malog čovjeka iskrena i s puno žara”,  rekla je Borzan. Dodala je da je velika odgovornost na članovima SDP-a kada se 26. rujna bira novo rukovodstvo stranke.

Ivana Vranješ

Slične objave

Istarska županija raspisuje novi Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva

Vedran Morin

HND reagirao na sramotne uvrede upućene novinarki od strane Željka Keruma

Glas otoka

Čini se da je Andrej Plenković oformio vladajuću koaliciju

Glas otoka

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.