GLAS OTOKA PAG SLIDER

Na području Grada Novalje uskoro fotonaponska elektrana vrijedna 10 milijuna eura

Na području Ličko-senjske županije, točnije Grada Novalje, uskoro kreće izgradnja samostojeće fotonaponske elektrane vrijedne 10 milijuna eura koja će proizvoditi 25GWh električne energije godišnje, priopćila je Hrvatska gospodarska komora. 

Investicija bi lokalnoj samoupravi trebala donositi oko 250.000 kuna godišnje, stoga ne čudi što su lokalne vlasti jako brzo izašle u susret investitoru potpisivanjem Ugovora o financiranju Izmjena i dopuna Prostornoga plana Ličko-senjske županije. Njime se poboljšavaju uvjeti gradnje solarnih parkova, odnosno povećava se postotak maksimalne pokrivenosti terena solarnim pločama sa 25 na 50 posto površine građevne čestice.

“Prije svake odluke o ulaganju nezaobilazan korak je susret s predstavnicima lokalne zajednice, a afirmativne i aktivne lokalne vlasti najbolje je što ozbiljan investitor može poželjeti. To onda i nas dodatno motivira da takvu dobrodošlicu opravdamo te uzvratimo otvorenim i korektnim odnosom. Od pripreme projekta i gradnje pa sve do vođenja pogona i održavanja, trudimo se što više zapošljavati lokalne ljude. Govorimo o modernoj tehnologiji u kojoj nema velikog zapošljavanja, ali nama je svako radno mjesto značajno“, ističe direktor RP Globala i dopredsjednik Zajednice obnovljivih izvora energije HGK, Bojan Reščec, dodavši kako uz već spomenute prihode lokalne samouprave očekuju i šire benefite za područje Novalje i otoka Paga.

Sunčana elektrana u Novalji dio je planova RP Globala u Ličko-senjskoj županiji.

“Teško je u ovom času govoriti o konkretnim brojkama, ali nadamo se da ćemo kroz godine koje dolaze govoriti o troznamenkastim megawatima i milijunima eura ulaganja“, poručuje Reščec.

Inače, prema izvještaju HROTE-a, u Hrvatskoj je prošle godine proizvedeno 72.016.131 kWh električne energije iz fotonaponskih elektrana, a ukupna proizvodnja električne energije iz OIE porasla je za 16,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Udio fotonaponskih elektrana u ukupnoj instaliranoj snazi (MW) je 6 posto. Svi instalirani proizvodni kapaciteti obnovljivih izvora energije i kogeneracije u 2019. godini ukupne instalirane snage 877,38 MW proizveli su ukupno 2.882.229.100 kWh, s tim da je na domaći elektroenergetski sustav priključeno ukupno 48,5 MW novih postrojenja, zaključuje se u priopćenju Sektora za komunikacije HGK-a.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Na otoku Pagu rovovska borba političkih aktera za svaki glas

Glas otoka

Dvodnevni okrugli stol o zaštiti Jadranskog mora

Glas otoka

UGP: ‘Vrijeme je da Hrvatska gospodarska komora prestane biti sama sebi svrha’

Glas otoka