COVID19 POLITIKA

Predstavljena mobilna aplikacija 'Stop COVID-19'

U Ministarstvu zdravstva u ponedjeljak 27. srpnja je predstavljena mobilna aplikacija “Stop COVID-19” koju je prema odluci Vlade izradila Agencija za podršku informatičkih sustava (APIS).

Aplikaciju su predstavili ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić, a riječ je o važnom alatu u borbi protiv koronavirusa. 
Ministar Beroš je pojasnio da je aplikacija usmjerena na evidenciju kontakata. Do sada su aplikaciju za praćenje kontakata i obavještavanje o izloženosti zarazi koronavirusom implementirale Austrija, Češka, Italija, Latvija, Njemačka, Poljska, Danska, Irska, Francuska i Mađarska.
“Cilj hrvatske mobilne aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike kroz povećanje učinaka tradicionalnih metoda detekcije, uz pomoć tehnologije se omogućava brzo obavještavanje osobe koja koja je bila izložena zarazi koronavirusom“, istaknuo je Beroš.
Dodao je da je aplikacija dobrovoljna, transparentna i privremena, odnosno nakon što prođe ugroza od pandemije više se neće moći koristiti te garantira očuvanje privatnosti, a koristi se Bluetooth tehnologija.
“Riječ je o dobrovoljnoj, korisnoj mobilnoj aplikaciji za anonimno obavještavanje o izloženosti zarazi COVID-19. Njezin uspjeh se temelji na savjesnom i solidarnom sudjelovanju građana“, zaključio je ministar Beroš.
Epidemiolog iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, Tomislav Benjak, istaknuo je da je aplikacija primjer širokog i uspješnog javnozdravstvenog projekta.
“U tome su sudjelovali epidemiolozi županijskih zavoda za javno zdravstvo, primarna zdravstvena zaštita te u nekim segmentima i bolnički sustav, a uz IT tehnologiju. Što se tiče epidemiološkog aspekta, izazov je bio kreirati poruke za ljude. Dobivat će ih temeljem točno određenih parametara kada se može reći da je neki kontakt bio srednjeg, niskog i visokog rizika. Vodili smo računa o duljini kontakta, blizini osobi i kada se kontakt dogodio. Temeljem toga slijedi poruka što osoba treba dalje činiti“, rekao je Benjak.
Ivana Vranješ

Slične objave

U posljednja 24 sata zabilježeno je novih 357 slučajeva zaraze koronavirusom

Vedran Morin

Preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima

Glas otoka

Most NL: Epidemiološkim mjerama u školama krše se prava djece

Glas otoka