28. listopada 2020.
KOLUMNE SLIDER

I onda se Komadina čudi zašto gube izbore: Kulturnjaci koje 'slavite' jedu u pučkim kuhinjama

vedran morin

Iz Primorsko-goranske županije u subotu 18. srpnja stiglo je priopćenje naslovljeno “Umjetnici i kulturnjaci PGŽ-a poručuju kako neće odustati“.

Nakon što smo pristigli tekst objavili na portalu, povratno smo poslali kritiku prema Županiji kako je najlakše kititi se tuđim perjem i biti jak na riječima naslikavajući se uz one koji, pak, istovremeno pozivaju na bolja vremena u kulturi. Zatim je povratno stigao odgovor u kontekstu “kako se usudimo” jer smo svrstali i nas kao medije tamo gdje i pripadamo, u tu istu kulturu. Usudimo se to učiniti jer smo neovisni. Usudimo se jer nam je to posao. Usudimo se jer narod treba znati da nije onako kakvim se prikazuje. Usudimo se jer “poručujemo da nećemo odustati”. Usudimo se jer se jednostavno usudimo.
Dodijelio se neki “kikiriki” pa se zamjenica župana Marina Medarić sa smješkom slikala pored onih kojima je nešto i “kapnulo”, Ajde, bar nekome. Pohvalila se tom prilikom predsjednica Kulturnog vijeća Vedrana Balen Spinčić kako je Primorsko-goranska županija jedina koja na ovakav način novčano podupire kulturnjake. Sjajno, bravo za Balen Spinčić. S druge strane, u 10 mjeseci koliko postoji Glas otoka iz odjela za kulturu PGŽ mi još nismo dobili povratno odgovor. 
Dok u javnom medijskom prostoru ne bude kritike, stvari se neće pomicati na bolje. Javna je tajna da vodstvo Primorsko-goranske županije na čelu sa SDP-ovim županom Zlatkom Komadinom uživa komforibilitet lokalnih medija. Iz tog razloga Županija odbija podržati Glas otoka “vadeći” se na nesretni koronavirus, iako se istovremeno hvale kako županija nema problema s financijama jer su iz proračunskog viška iz 2019. prenesena sredstva za 2020. kako bi se podmirio manjak nastao epidemijom novog koronavirusa SARS-CoV-2. Na to je više puta upozoravalo i Hrvatsko novinarsko društvo, a nedavno i šefica Europske federacije novinara, Renate Schroeder za Telegram, koja se zalaže za neovisno novinarstvo i poziva da se takvo novinarstvo podrži, posebno se to odnosi na politiku. U redu, jasno nam je da Glas otoka neće biti podržan od Županije, ali što je s drugima?
Da su riječi jedno, a djela nešto sasvim drugo ukazuje i primjer kulturne djelatnice iz Rijeke koja želi ostati anonimna (ime poznato uredništvu). Naime, iako unazad nekoliko mjeseci nastoji svim silama dobiti posao, bilo kakav posao, jednostavno ne uspijeva pronaći nešto čime bi ostvarila prihode za prehraniti se. Najmanje to uspijeva u onome u čemu se najbolje snalazi i u onome što voli – kulturi. Rezultat toga je, od nedavno, njezin odlazak u pučku kuhinju! Riječ je o osobi koja je popularizirala jedan riječki poznati slogan, a evo kako su joj voljena Rijeka i Županija uzvratili. Stoga se sa svakim pravom usudimo kritizirati kako bi se oni kojima je ugodno u fotelji, jer ne postoji medijska kritika, konačno otvorili oči. Javna je tajna da ne uspijevaju oni koji nisu pogodni, nebitno jesi li simpatizer SDP-a ili HDZ-a.
Tužna je slika moje županije, izvana blještavilo, iznutra tuga.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)