COVID19

Objavljene su izmjene i dopune mjera za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi

Središnja medicinska ustanova javnog zdravstva u Hrvatskoj objavila je izmjene i dopune uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi.

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi se mijenjaju s ciljem unaprjeđenja kvalitete života i dobrobiti korisnika smještaja domovima za starije i nemoćne, objavio je HZJZ.
Posjete
– Omogućuju se posjete korisnicima u vanjskim prostorima pružatelja usluga (okućnica, vrt, dvorište i sl.).
– Korisnici kod izlaska u vanjske prostore nose masku.
– Posjeti su ograničenog trajanja te se organiziraju prema unaprijed utvrđenom rasporedu, na način da se može održati razmak od 1,5 metra između svih osoba. Manji razmak moguć je jedino između korisnika i djelatnika kada je korisniku, uslijed njegovog zdravstvenog stanja, nužna pratnja djelatnika.
– Pružatelj usluga dužan je paziti da za svaku osobu ima isplanirano najmanje 3 m2 vanjskog prostora.
– Prema raspoloživoj površini utvrđuje se maksimalni broj posjetilaca kao i raspored posjeta.

– Posjetioci imaju obvezu cijelo vrijeme nositi masku te se pridržavati drugih mjera zaštite (dezinfekcija ruku i sl.). — Preporučuje se da u jednom posjetu jednog korisnika može posjetiti jedna osoba.
– Prije početka posjeta posjetiocima je potrebno izmjeriti tjelesnu temperaturu beskontaktnim toplomjerom te ako se utvrdi povišena tjelesna temperatura, posjet se ne može ostvariti.

– O posjetima pružatelj usluge smještaja vodi dnevnu evidenciju.
– Osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije, utvrđena zaraza bolešću COVID-19 ili koji imaju simptome karakteristične za COVID-19 ne mogu doći u posjetu korisnicima doma.

Dostava potrepština
Potrebno je omogućiti dostavu higijenskih potrepština, jela u originalnim pakiranjima i ostalih potrepština od strane članova obitelji i prijatelja bez prethodne pohrane; omot je potrebno prebrisati dezinfekcijskim sredstvom i nakon toga predati korisniku.
Omogućuje se dostava hrane (jela), svježeg voća i povrća; svježe voće i povrće potrebno je prije predaje pružatelju usluge na odgovarajući način oprati. Predmetni paketi predaju se na samom ulazu kod pružatelja usluga.
Dodatne usluge
Omogućuje se pružanje privatno ugovorenih usluga isključivo korisnicima smještaja uz primjenu važećih mjera suzbijanja i sprečavanja epidemije bolesti COVID-19 za svaku od navedenih usluga. U jednom danu pružatelj dodatne usluge posjećuje jednog pružatelja usluge smještaja s većim brojem korisnika smještaja ili najviše dva pružatelja usluge smještaja s manjim brojem korisnika smještaja. Svi pružatelji dodatnih djelatnosti obvezno se dosljedno pridržavaju epidemioloških mjera (zaštitna maska, dezinfekcija ruku, prostora i opreme, korištenje zaštitnih rukavica).
NAPOMENA: Podsjećamo da se uputa odnosi na sve pružatelje socijalne usluge smještaja i boravka za starije i nemoćne osobe i djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi osim udomiteljskih obitelji.
Za pružatelje socijalne usluge smještaja za ostale korisničke skupine ostaju na snazi Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 za pružatelje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi od 29. svibnja 2020. godine.
Za pružatelje izvaninstitucijskih socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi na snazi ostaju upute od 29. svibnja 2020. godine (Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 za pružatelje izvaninstitucijskih socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi).

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Upute i pripreme za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 te indikacije i kontraindikacije

Glas otoka

Vrijeme samoizolacije skraćeno sa 14 na 10 dana

Glas otoka

HZJZ objavio kako trebaju izgledati maske za učenike

Vedran Morin