HRVATSKA ISTRA I KVARNER SVJETLOPIS

U Šibeniku otvorena izložba 'Volim svoju županiju'

Kristijan Toplak

Izložba fotografija “Volim svoju županiju” otvorena je u petak, 17. srpnja, u prostoru Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” u Šibeniku.

Foto: Kristijan Toplak

Riječ je o najboljim fotografijama koje su ovog proljeća prijavljene na foto natječaj “Volim svoju županiju”, u organizaciji Hrvatske zajednica županija.
Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk uvodno se obratio gostima, naglasivši kako je sada već tradicionalno izložba najboljih fotografija otvorena u Šibeniku, odakle putuje prema kontinentu.
Foto: Kristijan Toplak

“Iako se donedavno činilo poprilično nestvarno, sretan što danas otvaramo izložbu u fizičkom obliku. Pandemiji usprkos, i ove smo godine zabilježili ogroman odaziv autora diljem Hrvatske. Sretan san što smo i ove godine “morali” birati najbolje među 3000 fotografija. S obzirom na karantenu i smanjene mogućnosti “lova” dobrih fotografija, ove smo godine i po prvi puta imali prilike vidjeti arhivske fotografije – neke čak iz sedamdesetih godina“, istaknuo je Pauk.

Podsjećamo, foto natječaj “Volim svoju županiju”pokrenut je prije pet godina kako bi se fotografijom povezale sve hrvatske županije i potaknuli sugrađani da promišljaju o posebnostima svojih krajeva. Najbolje fotografije – po jedna iz svake županije, ulaze u postav putujuće izložbe, koja se na kraju donira nekoj instituciji, kao primjerice prošle godine Općoj bolnici Zadar.

Foto: Kristijan Toplak

Izložbu je, uz predsjednika Hrvatske zajednica županija Gorana Pauka, otvorila profesionalna fotografkinja Marija Milin, predsjednica stručnog žirija natječaja. Uz nagrađene autore, ove je godine posebnu pohvalnicu uputila Zvonku Kežiću koji je na natječaj prijavio fotografiju „Starica“, nastalu za vrijeme njegovih studentskih dana.
“Čestitam svim autorima čije su fotografije ušle u postav ovogodišnje izložbe. Dio sam ovoga natječaja već četiri godine i drago mi je što ste sve više počeli prepoznavati specifičnosti-običaje, ljude, detalje… Voljela bih i u budućnosti gledati fotografije poput ove gospodina Kežića, one osvajaju pravu nagradu – nagradu srca“, ističe Milin.

Uz nju su pristigle radove vrednovali Morana Kiš iz Međimurske županije, Kristijan Toplak iz Virovitičko-podravske županije i Nikša Miletić iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Izabrana je po jedna najbolja fotografija iz svake županije, a nagrađena je i fotografija koja je osvojila najviše like-ova, odnosno glasova publike, “Slavonska polja” autorice Željke Ivanović iz Požeško-slavonske županije.

Odlukom žirija, nagradu za najbolju fotografiju natječaja ove godine odnio je Ivan Kovačić, fotografijom “Čarolija u bijelom” iz Zagrebačke županije. Drugo mjesto pripalo je Željku Caru i fotografiji “Proljeće” iz Koprivničko-križevačke županije. Treće mjesto pripalo je Danijelu Hrominu, čija će fotografija “Puntamika…zajedno u zalazu” predstavljati Zadarsku županiju.

Slične objave

S dodjele nagrada u kulturi PGŽ: Umjetnici i kulturnjaci poručuju kako neće odustati

Glas otoka

'Festival proljeća' naziv je trećeg ovogodišnjeg fotografskog natječaja

Vedran Morin

Besplatni obroci voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda svim školarcima diljem Hrvatske

Vedran Morin