COVID19

U protekla 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 98 novozaraženih novim koronavirusom

Ilustracija: Pixabay

U protekla 24 sata zabilježeno je 98 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1192.

Izradio: Sandro Puncet

137 osoba je na bolničkom liječenju, sa sedam pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1437 osoba. 2825 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu i dvadeset osoba.
Do sada je ukupno testirana 100.851 osoba, od toga 1437 u protekla 24 sata.

IZVJEŠĆA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE S PODRUČJA JADRANSKE HRVATSKE

Istarska županija:
Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 104 uzorka brisa na covid-19, od kojih je 10 pozitivnih. Kod 5 osoba radi se o kontaktu s već pozitivnim osobama, od toga je jedan dolazak iz Zagreba. Za ostalih 5 osoba epidemiološka obrada je u tijeku, izvijestili su iz istarskog stožera.
Primorsko-goranska županija:

Danas je u Primorsko-goranskoj županiji 7 novozaraženih, od kojih su tri kontakta ranije oboljelih koji su u samoizolaciji, potom jedan pomorac koji se testirao zbog odlaska na brod te tri osobe profesija koje se redovito testiraju prilikom povratka na posao, zbog izloženosti virusu prilikom obavljanja posla ili zbog kontakata s osjetljivim skupinama. Radi se o jednoj spremačici u dječjem vrtiću, zaposlenici socijalne institucije i policajcu. Svi su ostali u samoizolaciji.

Trenutno je 47 pozitivnih i 88 ozdravljenih osoba.

Ličko-senjska županija:
Deveti dan za redom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 8 aktivnih slučaja,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad  9 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 781 osobom.
Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 40 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID-19” kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.
Zadarska županija:
Četiri su novooboljele osobe zaražene koronavirusom na području Zadarske županije. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 114 uzoraka, a aktivni nadzor provodi se nad 469 osoba. Na COVID odjelu Opće bolnice u Zadru hospitalizirano je 6 bolesnika. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.
U nastavku je izvješće Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar:
“14 dana odnosno maksimalno vrijeme inkubacije prošlo je od vjenčanja sa kojim se povezuje veći broj oboljelih od Covida-19, epidemiološkim praćenjem i anketiranjem do sada je utvrđeno ukupno 36 Covid-19 pozitivnih osoba od kojih su 3 obiteljski kontakti osoba koji su bili na vjenčanju, a sami nisu prisustvovali događaju. Raspon dobi Covid-19 pozitivnih osoba koji su bili nazočni na vjenčanju je od 23 g. do 47 g., prosječna dob oboljelih jest 31 godina, medijan pozitivnih 29 godina. Svi zaraženi imali su blage simptome koji su u prosjeku trajali dva do tri dana , nije bila niti jedna hospitalizacija.
Veći broj gostiju je prema preporukama koje smo dali kod pojave prve zaražene osobe otišlo u samoizolaciju. Zahvaljujući brzoj reakciji zdravstvenih službi, organizatora vjenčanja i medija uspjeli smo svim sudionicima vjenčanja prenijeti preporuke kojima se sprječava širenje ove infekcije na opću populaciju. Epidemiološkim ispitivanjem utvrđeno je da je vjenčanje održano po svim važećim preporukama HZJZ koje su taj dan bile na snazi, te broj sudionika nije prelazio dozvoljeni broj. Ostali zaraženi tijekom ovoga tjedna povezani su s pojedinačnim slučajevima zaraze, raznim kontaktima, a jednom dijelu se ne može utvrditi izvor zaraze niti mjesto gdje su se zarazili.
Molimo sve one koji sudjeluju na obiteljskim slavljima ili događajima s većim brojem ljudi da se pridržavaju svih epidemioloških uputa što prije svega podrazumijeva fizičku distancu i pojačanu higijenu ruku. Isto tako sve ostale da se pridržavaju uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, čuvaju sebe i svoje bliske kontakte.”
Šibensko-kninska županija:
Na dan 17. svibnja 2020. Imamo dva nova slučaja oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o mlađoj muškoj osobi i djetetu iz Kistanja, koji su obiteljski kontakt oboljelih od zarazne bolesti COVID-19.
Trenutno je na području naše županije 16 aktivnih slučajeva oboljenja. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je trenutno 103 osobe, od kojih je 92 kontakt oboljelih od COVID-19, a 11 osoba imaju određene mjere samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Na području PU Šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije. Od jučer je uzeto 21 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2.
Apeliramo na građane i turiste da se pridržavaju propisanih protuepidemijskih mjera, jer samo odgovornim ponašanjem možemo zadržati povoljnu epidemiološku situaciju.
Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr
Splitsko-dalmatinska županija:
Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 286 obrađenih testova sa područja Splitsko dalmatinske županije danas je 9 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to 7 osoba iz Splita, 1 osoba iz Sinja i 1 osoba iz Lokvičića. Jedna osoba je kontakt prethodno oboljelih osoba dok se ostalih 8 osoba epidemiološki obrađuje. Uz 9 novooboljelih osoba sa područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na covid infekciju je i jedna osoba iz Šibensko-kninske županije testirana na području SDŽ.
598 osoba nalazi se u samoizolaciji, a 10 covid pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split.
Dubrovačko-neretvanska županija:
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije ženske osobe iz Dubrovnika srednje i mlađe životne dobi, te jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke srednje životne dobi. Svi su kontakti ranije poznatih slučajeva. Izliječene su dvije osobe, jedna iz Dubrovnika, jedna iz Smokvice. Ukupno je hospitalizirano 5 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 5080 uzoraka.
U samoizolaciji se nalazi 235 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 41 slučaj kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Slične objave

Izvještaji županijskih stožera o novozaraženima koronavirusom

Glas otoka

Raste broj zaraženih koronavirusom, u posljednja 24 sata čak 91 novi slučaj

Glas otoka

Aktiviran broj 113 za pružanje informacija vezane uz koronavirus COVID19

Glas otoka