GLAS OTOKA HVAR SLIDER

Kaznena prijava zbog oštećenja kulturnog dobra na Hvaru

Foto: Grad Hvar

Zbog grafita neprimjerenog i uvrjedljivog sadržaja, ispisanih na sjevernom zidu bivšeg hospicija i tvrđave Veneranda, Grad Hvar podnio je u petak 05. lipnja kaznenu prijavu Policijskoj postaji Hvar protiv nepoznatog počinitelja zbog oštećenja kulturnog dobra.

Zakon za ovo kazneno djelo propisuje kaznu do tri godine zatvora, a u slučaju da se utvrdi da je djelo počinjeno iz niskih pobuda ili je njime prouzročena znatna šteta propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.
Nekadašnja crkva i hospicij sagrađeni su u 16. stoljeću za potrebe mornara istočnog obreda u mletačkoj floti, a crkva je s postavljanjem latinskog oltara imala dvoobrednu namjenu. Napoleonska uprava početkom 19. stoljeća ukida samostan i pretvara Venerandu u utvrdu izgradnjom obrambenog zida, a austrijska vlast nastavlja s fortifikacijom nekadašnjeg hospicija. Od 1858. u nekadašnjem zvoniku nalazi se najstarija meteorološka postaja u Hrvatskoj koja djeluje i danas, a od sredine 20. stoljeća Veneranda je privedena kulturnoj svrsi. Jedna od najatraktivnijih ljetnih pozornica na Jadranu mjesto je brojnih kulturno-umjetničkih događanja i omiljeno hvarsko ljetno kino.
“Oštro osuđujemo ovaj besprizorni vandalizam i devastaciju Venerande, hvarskog i hrvatskog spomenika baštine, upisanog na Listu zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske”, piše u objavi na službenoj Facebook stranici Grada Hvara.

Grad Hvar podnio je danas kaznenu prijavu Policijskoj postaji Hvar protiv nepoznatog počinitelja zbog oštećenja…

Gepostet von Grad Hvar / Hvar Town am Freitag, 5. Juni 2020

 

Slične objave

Krčke mažoretkinje na Dječjoj povorci Riječkoga karnevala kao Bodulske pčelice

Glas otoka

U Malom Lošinju ubijena djevojka

Glas otoka

Prijetio maloljetnici i njezinom ocu, policija mu u kući pronašla dijelove automatske puške i marihuanu

Glas otoka