GLAS OTOKA LOŠINJ SLIDER

DOZNAJEMO Umjesto istražnog zatvora, zbog prijetnji i pokušaja provale okrivljeniku određene mjere opreza

Vedran Morin

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske priopćilo je 23. travnja ove godine da je zaprimilo kaznenu prijavu PU primorsko-goranske, a nakon ispitivanja osumnjičenika je i podiglo neposrednu optužnicu protiv hrvatskoga državljanina (1983.) zbog počinjenja kaznenih djela prijetnje iz odredbe članka 139. stavak 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz odredbe članka 235. stavak 1. KZ-a.
Kako se dalje navodi u priopćenju, optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 21. travnja 2020. u 18,15 sati, bez ikakvog razloga i povoda, oštećenici s kojom je prije više godina bio u vezi, putem društvene mreže poslao više poruka uvredljivog, a potom i prijetećeg sadržaja, što je kod oštećenice izazvalo osjećaj straha. Okrivljenika se optužnicom tereti i da je istog dana oko 19,00 sati u Malom Lošinju, tupim predmetom udarao u ulazna vrata stana u vlasništvu druge fizičke osobe, nakon čega je uporabom sile i tjelesne snage otvorio i oštetio drvene škure te razbio prozorsko staklo. Materijalna šteta nastala opisanim okrivljenikovim postupanjem procjenjuje se na iznos od oko 13.000,00 kuna. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci predložilo je u optužnici da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku).
No portal Apsyrtides.info – Glas otoka nije odmah objavio to priopćenje jer smo ubrzo zatim doznali da je okrivljeniku ukinut istražni zatvor, te smo naknadno na to saznanje dobili potvrdu i odgovor Općinskog suda u Rijeci, koji u nastavku prenosimo u cijelosti.
Izvješćujete se da je ovaj sud zaprimio optužnicu ODO u Rijeci od 23.04.2020.g. kojom se okrivljeni tereti radi počinjenja kaznenog djela protiv osobne slobode i to prijetnje iz članka 139. st. 2. KZ/11 i kaznenog djela protiv imovine i to oštećenja tuđe stvari iz čl. 235. st.1. KZ/11. Navedenom optužnicom predloženo je da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor na temelju zakonske osnove iz čl. 123. st. 1. točke 3. ZKP/08.
Ovaj je sud Rješenjem od 23.04.2020.g. ocijenio neosnovanim prijedlog državnog odvjetnika da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor, jer da se svrha istražnog zatvora može postići određivanjem mjera opreza zabrane približavanja određenoj osobi, zabrane uspostavljanja ili održavanja veze s određenom osobom i zabrane uhođenja ili uznemiravanja žrtve ili druge osobe.
Slijedom navedenog okrivljeniku su izrečene mjere opreza i to: mjera opreza zabrane približavanja oštećenoj na razdaljinu manju od 50 (pedeset) metara, mjera opreza zabrane uspostavljanja ili održavanja izravne ili neizravne veze s oštećenom, mjera opreza zabrane uhođenja ili uznemiravanja oštećene. Ujedno je okrivljenik upozoren da će u slučaju nepridržavanja određenih mjera opreza, iste biti zamijenjene istražnim zatvorom.
U posjedu smo i ekskluzivnih fotografija koje se povezuju sa slučajem provale.

Slične objave

Proglašena epidemija u Hrvatskoj, na Lošinju nekoliko osoba u kućnoj izolaciji

Glas otoka

Novi slučaj oboljenja od COVID-19 na Hvaru, jedan preminuli s Murtera

Glas otoka

ANKETA Što otočani najviše kupuju na internetu?

Glas otoka