COVID19

Savjeti vozačima za sigurnije putovanje

Premda vrijeme epidemije nije trenutak za putovanje, ponekad ga ne možemo izbjeći, posebice ako ste profesionalni vozač, prijevoznik ili zbog poslovnih i obiteljskih razloga morate na put.
Najvažnije u planiranju putovanja jest kontinuirana informiranost, posebice praćenje preporuka Kriznog stožera Civilne zaštite, službene stranice o koronavirusu, prometnih informacija HAC-a, HAK-a ili praćenje mjera zabrane kretanja koje u izvanrednim okolnostima može izdati MUP.
Ukoliko ne postoje ograničenja u kretanju, na put krećite vlastitim vozilom čime ćete izbjeći mogućnost izlaganja zarazi, ali i skratiti trajanje putovanja.
Hrvatskim autocestama svaki dan prolazi više od 115.000 vozila od kojih većina još uvijek cestarinu plaća gotovim novcem i karticama, tj. ostvaruje kontakt s našim djelatnicima pa kada putujete autocestama, preporuka je koristiti ENC, odnosno beskontaktnu naplatu cestarine.
Sve detalje pogledajte na službenoj stranici HAC-a
KUPNJOM, KORIŠTENJEM I NADOPLATOM ENC-A PREMA OVIM UPUTAMA ŠTITE SEBE, DJELATNIKE I VAŠE BLIŽNJE.
Tijekom putovanja uputno je primijeniti nekoliko jednostavnih mjera samozaštite:

  • korištenje jednokratnih rukavica tijekom punjenja goriva i dodirivanja površina na pumpama ili dezinfekcije volana, mjenjača i drugih površina unutrašnjosti vozila
  • upotreba vlažnih maramica i sredstava za dezinfekciju ruku, a bez obzira što se nalaze u asortimanu gotovo svake benzinske postaje na autocestama, korisno je krenuti na put s paketom maramica za dezinfekciju i jednokratnih rukavica za domaćinstvo.

Pojačano održavanje osobne higijene vrijedi i prilikom zadržavanja na odmorištima, benzinskim postajama i drugim javnim prostorima. Također, u slučaju kvara vozila te potrebe za asistencijom djelatnika HAC-a ili vučne službe, preporuča se izbjegavanje rukovanja i bliskog kontakta.
Na put ne krećite ukoliko osjećate moguće simptome zaraze koronavirusom, pratite preporuke nadležnih službi, vozite odgovorno i brinite o svom zdravlju.
IZVOR

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Predstavljen projekt unaprjeđenja i snimanja tijeka vozačkih ispita

Glas otoka

Dani tehničke ispravnosti vozila od 23. do 28. studenoga

Glas otoka

HAK-ovi rezultati testa zimskih guma

Glas otoka