COVID19

Poslovanje u vrijeme virusa COVID19 – slijedi li nam ratna ekonomija?

Dok mnogi strahuju od učinka koronavirusa COVID19 na zdravlje, na licima poduzetnica i poduzetnika jedna je znatno veća briga – o učinku virusa na hrvatsko gospodarstvo.

Svi koji posluju u turističkoj, transportnoj ili uslužnoj djelatnosti imaju već dvoznamenkasti pad potražnje, stradava izvozno orijentirana poduzetnička aktivnost, a najgore tek slijedi – cjelovita obustava isporuka roba i usluga ne samo u ovim sektorima, nego gotovo svima. Zaustavljanje ili pak hibernacija gospodarskih aktivnosti pogubno će utjecati na sve u sustavu i nitko nije siguran od financijskoj potresa – ovdje nam se svima jednako loše piše – bili na “državnim jaslama”ili u raljama realnog tržišta. Kako smo uvozno orijentirana država, posebice po uvoz hrane – trebat će puno prilagodbe na sve što nam dolazi, kako bi opstali.

Sanela Dropulić (Foto: PRess/poduzetnica.hr)

“Očekujemo od države intervenciju većeg obujma, u prvom redu u obustavi naplate svih fiskalnih davanja, ali i zamrzavanje cijena kako ne bi nekontrolirano rasle. Potrebna nam je državna intervencija u regulaciju tržišta na način da se smiri rastuća panika među poduzetnicama i poduzetnicima, dio kojih je već počeo pred zaustavljanjem poslovnih aktivnosti očajavati. Hrvatska narodna banka treba držati tečaj kune pod nadzorom jer je euro već “počeo divljati” što nas sve može gurnuti u inflaciju. No, ako se takav inflatorni scenarij nije dogodio za vrijeme rata, malo je vjerovati da će udar korone, za kojega svi optimistično predviđaju maksimalno trajanje do kraja svibnja, izazvati nešto suprotno”, predviđa futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, direktorica Ženskoga poduzetničkog centra.
Digitalizacija poslovanja poduzetnica i poduzetnika sada će morati pokazati svoju jačinu, smatra direktorica Ženskoga poduzetničkog centra.
“U uvjetima kada će više – manje sve državne institucije svesti svoje operativne aktivnosti na minimum ili ih uopće neće biti, digitalizacija će dati odgovor na mnoge aktivnosti na realnom sektoru. Većina poduzetnica i poduzetnika digitalizirala je barem dio svojih poslovnih aktivnosti – plaćanja, izdavanje i ishođenje raznih potvrda, prijave – odjave zaposlenika, predaja različitih obrazaca i slično. No postavlja se pitanje koliko je država spremna i opremljena da svu silu aktivnosti sa šaltera prebaci na digitalizaciju”, zapitala se Dropulić dodajući da nam dolaze, ekonomski gledano, teška vremena u kojima će trebati dobro reorganizirati poslovanje, svesti troškove na minimum, što će za mnoge značiti i otkaze djelatnicima, ali i poslovnih aktivnosti.
Također treba se ugledati na način kako se konsolidacija ekonomije napravila u nekim državama koje su koronu već “preboljele” poput Kine, te svakako kapitalističkog Japana ili Južne Koreje, gdje su slični problemi udarili svom žestinom prije mjesec i pol dana, ali i sada doveli do laganog i sigurnog oporavka.
“Tamošnji su sustavi zaposlenicima – bez obzira bili u privatnima i državnim rukama, koji su izolirani ili karantenirani, odsustvo s posla računali kao da su na bolovanju, koji nije bio na trošak poslodavaca nego države. Slobodni umjetnici, samozaposlene osobe, kao i osobe koje su radile na određeno vrijeme dobile su od države pomoć u vidu jednokratnih bespovratnih subvencija. U vremenu pred nama mnogi će zaposlenici ostati bez posla, posebice u ugostiteljstvu i turizmu, pa će trebati zbrinuti taj višak radne snage na tržištu, te posebice povesti računa o osobama koje nemaju ušteđevine nego žive od prvog do prvog u mjesecu od plaća koje zarađuju”, savjetuje direktorica Ženskoga poduzetničkog centra.
Ono što ohrabruje jeste činjenica da su poduzetnici iznimno “žilavi” i prilagodljivi.
“Za primjer uzimam poduzetnice koje su se bavile šivanjem i prekrajanjem, te sada umjesto odjeće šiju zaštitne maske i odijela. Svaka kriza u svojoj osnovi grče riječi krije značenje – prilika, dakle sada nam je odlično vrijeme za preslagivanje i propitivanje što i kako činimo, te što i kako činiti za budućnost”, savjetuje Sanela Dropulić ističući da je jako puno otvorenih pitanja vezanih uz koronu, posebice ono – što ako se korona ili nešto njoj ponovi i u budućnosti.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Centar poduzetnica i Udruga mladih Grubiša u volonterskoj akciji pomoći općini Majur

Glas otoka

B2B susreti poduzetnica i poduzetnika u organizaciji Centra poduzetnica

Glas otoka

Preporuke za sigurno održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni tijekom epidemije

Glas otoka