pgž
COVID19

Koronavirus – najnovije informacije

Na području Primorsko-goranske županije broj potvrđenih zarazom koronavirusom nije promijenjen u odnosu na jučerašnje podatke, radi se o ukupno 8 osoba i svi su članovi uže i šire obitelji prvo zaraženih, rekao je na konferenciji za novinare Stožera za civilnu zaštitu PGŽ-a glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Dorbica Rončević.
Dodao je da je epidemiološki nadzorom na cijelom teritoriju PGŽ-a obuhvaćeno oko 700 ljudi, te zamolio sve koji ulaze na teritorij RH, da službama na granici kažu točne podatke odakle dolaze jer time pokazuju odgovornost prvenstveno prema svojim obiteljima kao i široj zajednici.
Načelnik Stožera, Marko Boras Mandić spomenuo je prijedlog osposobljavanja regionalnih laboratorija za provođenje analize uzoraka, čime se rasterećuje sada jedini laboratorij Klinike “Fran Mihaljević” te omogućuje brža i efikasnija obrada.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je najavio obustavu održavanja nastave u obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj na 14 dana kazavši da je Hrvatska u ratu protiv koronavirusa i njegovih posljedica na društvo i ekonomiju.
Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole nastavu će pratiti putem posebnih emisija na HRT-u i Sportske televizije.
Učenici starijih razreda, od 5. do 8. razreda osnovnih škola, srednje škole te studenti na fakultetima imat će online oblik nastave.
Lauri Koralija je u emisiji “Studiju 4” HRT-a istakla koliko je važno prestati ljudima govoriti da se prestanu bojati jer je psihološki potpuno razumljivo da se boje.
“Trebamo ljudima govoriti da vide što će s tim svojim strahom koji je potpuno razumljiv, a to je da potpuno razumijete da strah ne vlada vama nego vi njega kontrolirajte. Treba se informirati na provjerenim kanalima, izvorima, nemojte se informirati po društvenim mrežama gdje pola informacija nisu točne, objašnjava Lauri Koralija.
Ukupan broj zaraženih virusom COVID19 u Hrvatskoj je 31.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")