COVID19 GLAS OTOKA LOŠINJ

Grad Mali Lošinj donio odluke i objavio preporuke za prevenciju širenja virusa COVID19

Temeljem sastanka proširene sjednice Stožera civilne zaštite Grada Malog Lošinja, a sukladno priopćenju za javnost Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića od dana 13. ožujka, te uputama Državnog stožera civilne zaštite donesene su odluke Grada Malog Lošinja kojima bi se spriječilo širenje koronavirusa COVID19.

Privremeni prestanak rada dječjih vrtića

U cilju prevencije širenja virusa na području Grada Malog Lošinja, Dječji vrtić Cvrčak privremeno se zatvara i prestaje s radom na svim lokacijama (Centralni objekt Cvrčak, Omladinska 14, Mali Lošinj: Područno odjeljenje Perla, Lošinjskih brodograditelja 17, Mali Lošinj; Područno odjeljenje Žižula, Vladimira Nazora 41A, Veli Lošinj; Područno odjeljenje Nešpula, Vladimira Gortana 2, Veli Lošinj; Područno odjeljenje Žalići, Marija Marinculića 21, Nerezine) 29. ožujka 2020. godine.
Preporučuje se svim ostalim pravnim osobama koje se bave odgojem i obrazovanjem, čuvanjem i edukacijom djece i organizacijom slobodnog vremena djece da privremeno prestanu s radom u istom periodu.
Odgoda javnih okupljanja
Na području Grada Malog Lošinja do 14. travnja 2020. godine odgađaju se sva okupljanja stanovništva na otvorenom i zatvorenom prostoru po bilo kojoj osnovi, sve manifestacije, sportska natjecanja i treninzi, kazališne i dječje predstave, kulturne priredbe i ostali javni skupovi.
Nalaže se privremeno zatvaranje knjižnice, muzeja, kina, društvenih domova, prostora udruga civilnog društva, kao i prostora koje te udruge koriste za redovne aktivnosti. Preventivno se zatvaraju svi sportski objekti, dvorane, sportski tereni i igrališta Grada Malog Lošinja.
Do 14. travnja 2020. godine vjenčanja u Gradskoj vijećnici obavljat će se u najužem krugu, o čemu će Jedinstveni upravni odjel Grada obavijestiti Matični ured u Malom Lošinju.
Gradska uprava Grada Malog Lošinja zajedno sa svim ostalim nadležnim institucijama ograničava izravan rad sa strankama, a kontakt će biti moguć putem telefona, pošte ili e-maila. U iznimnim situacijama, kada je zbog zadanih rokova u određenom postupku potrebno predati pismeno uredima iz ovog članka, nadležne pisarnice će isto zaprimiti.
Službenici i namještenici uprava te ustanova u vlasništvu Grada Malog Lošinja dužni su pridržavati se preporučenih higijenskih mjera opreza, izbjegavati bliske kontakte s osobama koje imaju respiratorne simptome, održavati higijenu okoline i radnog mjesta u smislu čišćenja i dezinfekcije radnih površina i predmeta, provjetravanja radnog prostora te isto preporučivati građanima/strankama s kojima su u komunikaciji.
Preporučuje se svim građanima Grada Malog Lošinja da što manje koriste usluge Doma zdravlja Mali Lošinj radi očuvanja integriteta medicinskog sustava i nepotrebnog izlaganja sebe i drugih opasnostima prenošenja zaraze.
Svi građani Grada Malog Lošinja koji su, radi poslovnih ili privatnih razloga od 1. ožujka 2020. godine boravili u virusom zahvaćenim zonama, dužni su postupiti savjesno i odgovorno te se, u skladu s preporukama struke, telefonskim putem javiti dežurnom epidemiologu i postupiti po njihovom naputku.
Rad ugostiteljskih objekata

Ograničava se radno vrijeme od 6:00 do 18:00 sati ugostiteljskim objektima na području Grada Malog Lošinja iz skupina:

  • Restorani,
  • Barovi, iz skupine “barovi” koji zadovoljavaju uvjete za rad noću sukladno posebnim propisima,
  • Objekti jednostavnih usluga

Još jednom se apelira prema svima koji su u samoizolaciji da se odgovorno pridržavaju svih uputa i preporuka epidemiologa te Nacionalnog stožera, kako bismo prevenirali eventualne posljedice na ostale stanovnike, posebno umirovljenike koji su najranjivija skupina. U ovoj situaciju kada nemamo oboljelih, jako je važno na odgovoran i staložen način prihvatiti preporuke i surađivati u njihovu provođenju. 
Mole se građani da prate pouzdane izvore informiranja te se pridržavaju preporuka Nacionalnog stožera i županijskog stožera. U ovom trenutku nema potrebe za gomilanjem zaliha hrane i ostalih potrepština.
Savjeti liječnika
Ukoliko osjetite znakove i simptome groznice, upale respiratornih puteva, čak i blage, ali novonastale, ne odlazite u zdravstvene ustanove nenajavljeno, već prije telefonom kontaktirajte svog liječnika ili epidemiologa za dogovor. Broj mobitela epidemiologa u pripravnosti za područje Primorsko-goranske županije je 091 1257 210 ili na službu 112.
Građani se i dalje pozivaju na pridržavanje propisanih higijenskih postupanja koja uključuju: češće i temeljito pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, korištenje dezinficijensa za ruke, prilikom kihanja i kašljanja koristiti maramice.
Stožer će se po potrebi sastajati i davati priopćenja, a do daljnjega poziva građane na suradnju i pridržavanje danih preporuka, uz napomenu da se sve relevantne informacije i aktualnosti oko koronavirusa nalaze na stranicama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Za sve ostale upite i nejasnoće možete se obratiti na:
Jasmina Fuks, 099 2116 642, jasmina.fuks@mali-losinj.hr,
Martina Krajina Mršo, 099 216 8015, martina.krajina@mali-losinj.hr.
I naravno, podijelite ovaj članak na profilima društvenih mreža.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

OTKRIVAMO Stanje s financijama Grada Malog Lošinja je dramatično, upitne su čak i plaće

Vedran Morin

Povjerenstvo istražuje ima li povrede sukoba interesa u predmetu protiv Ane Kučić (HDZ)

Vedran Morin

OTKRIVAMO NOVE AFERE Jer amorfna demagoginja Ana Kučić može kupiti neke medije, ali ne i Glas otoka

Vedran Morin