COVID19

Županijski stožer civilne zaštite: Stroga kontrola graničnih prijelaza smanjuje opasnost širenja zaraze

“Nakon što je cijelo područje Italije proglašeno rizičnim područjem, a Slovenija donijela odluku o privremenoj suspenziji schengena, imamo puno bolju mogućnost kontrole granice pa je stoga i situacija u našoj Županije po pitanju ugroze od širenja korona virusa sada stabilnija”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ, zamjenik župana Marko Boras Mandić nakon današnje sjednice Stožera u Rijeci.
Dodao je da nemamo evidentiranih novo zaraženih osoba, a svi koji su bili pod epidemiološkim nadzorom i prošli su dvotjednu izolaciji nisu manifestirali simptome bolesti. Kada je riječ o javnim okupljanjima kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, preporuka je Stožera da se organizatori pridržavaju upute Nacionalnog stožera o odgađanju svih skupova s više od tisuću sudionika.
“Razmatrajući na današnjoj sjednici i tu temu i vodeći se preporukama epidemiologa na području naše Županije preporuka je da se okupljanje ograniči na 50 posto kapaciteta prostora. Svim osobama starijim od 65 godina kao i kroničnim bolesnicima ne preporučuje se sudjelovanje na javnim okupljanjima jer su dosadašnja iskustva pokazala da su oni u kategoriji najugroženijih u slučaju zaraze korona virusom”, rekao je Boras Mandić te dodao da sadašnja epidemiološka situacija na našem području nije takva da bi donosili mjere zatvaranja vrtića, škola i fakulteta.
Od ponedjeljka je međutim na snazi zabrana posjeta u županijskim domovima za starije osobe. Pročelnik županijskog Ureda civilne zaštite Matko Škalamera istaknuo je da je uspostavljen i stavljen u funkciju pripravnosti objekt za karantenu, koji je primarno namijenjen osobama koje dolaze iz visoko rizičnih područja, a nemaju u svom domu uvjeta za samoizolaciju.
Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović rekao je da je na našem području osim pet oboljelih, 363 osoba pod epidemiološkim nadzorom, od kojih je dvije trećine već otpušteno iz nadzora, a ukupno je na analizu u Kliniku “Fran Mihaljević” poslano 66 uzorka.
“I dalje se samo u toj Klinici provodi analiza za korona virus no ukoliko se ukaže potreba aktivirat će se i laboratorij Nastavnog zavoda”, rekao je Mićović.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Vladimir Mićović: ‘Virus se počeo širiti u urbanim dijelovima otoka’

Glas otoka

Unija Kvarnera i Akcija mladih: ‘U sljedećem mandatu imperativ izgradnja ključnih prometnih pravaca na Kvarneru’

Glas otoka

Marko Boras Mandić (UK) uputio otvoreno pismo županu Zlatku Komadini

Glas otoka