HRVATSKA PROMO ZAGREB

U Zagrebu održan najveći poslovni skup žena u poduzetništvu u jugoistočnoj Europi

Nevladina asocijacija Ženski poduzetnički centar u suradnj s Gradom Zagrebom u nedjelju 8. ožujka u zagrebačkom Kongresnom centru Plaza organizirala je peti zaredom Kongres poduzetnica Hrvatske i regije.

PRess

Ovogodišnja tema najvećeg poslovnog skupa žena u poduzetništvu u jugoistočnoj Europi bila je “Kako osigurati uspjeh poslovanja na realnom tržištu”. U sklopu Kongresa održani su paneli na kojima su izlagači, vezano uz ovogodišnju temu, iznijeli primjere pozitivne prakse. 
Direktorica Ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić ukazala je na važnost održavanja ovog Kongresa. Naglasila je da je on postao stjecište otvaranja novih poslovnih prilika, razmjene iskustava, podizanja znanja, kompetencija, vještina poduzetnica, ali i svih onih koji tek razmišljaju o poduzetništvu. 
“Hrvatska je još uvijek tradicionalno društvo i ženu se u mnogim sredinama ne shvaća ozbiljno kada kreće na realno tržište. Češće joj se savjetuje da se drži kućanstva i odgoja djece, nego da se bavi poslovnim projektima”, rekla je Dropulić.
Spomenula je da je 2010. godine u Hrvatskoj oko 9 posto žena bilo vlasnica tvrtki i obrta, a danas prema EUROSTATU je gotovo 30 posto.
Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić je istaknula da u Gradu Zagrebu nema razlike između muškog i ženskog poduzetništva.
“U Gradu Zagrebu žene su pokazale da na gospodarske, poduzetničke i menadžerske izazove ne odgovaraju ravnopravno nego na najbolji mogući način sukladno profesionalnim i stručnim referencama i kompetencijama, a ne sukladno spolu. Grad Zagreb je pokazao nadstandard. Preko 60 posto zaposlenika u Gradskoj upravi na funkcijama srednjeg i višeg menadžmenta jesu žene“, rekla je Majić.
Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac je istaknula da nije lako baviti se poduzetništvom u Hrvatskoj za koje je rekla da nema spol. No, smatra da je važno vjerovati u sebe, odvažiti se, jer ne postoji ništa što jedna žena ne može.
“Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta podržava mjere i aktivnosti za poduzetnike i poduzetnice. Radi na smanjenu parafiskalnih nameta i administrativnih rasterećenja. Za dva tjedna na sjednici Vlade naći će se novi krug administrativnih rasterećenja. Kroz četvrti krug porezne reforme radimo promjene koje se odnose na mikro i male subjekte. Kroz europske fondove osigurana su sredstva za poduzetnike i poduzetnice”, izjavila je Mandac.
Na Kongresu su dodijeljene i povelje Grad prijatelj ženskog poduzetništva, a ove godine laureati su bili Grad Daruvar, Grad Poreč i Grad Županja.
Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić je izrazio što je Grad Poreč dobio povelju Grad prijatelj ženskog poduzetništva, ali je i nagrađen kao najbolji grad po kvaliteti života u kategoriji srednje velikih gradova.
“Važno je u lokalnoj samoupravi shvatiti da je gospodarstvo, poduzetništvo njezin glavni pokretač. U Poreču smo to shvatili”, rekao je gradonačelnik Peršurić.
Pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Grada Poreča Morena Mičetić- Fabić je istaknula da se u Poreču raznim mjerama potiče poduzetništvo.
“To su financijske mjere, ali i one nefinancijske koje znače i puno više. Naročito nam je važno poticati žensko poduzetništvo. Naime, vidjeli smo da su žene u Poreču samozatajne, potrebna im je podrška te smo uveli mjere namjenjene ženama. Za naše gradske financijske potpore u podzetništvu žene se odlučuju, više su zastupljene kao podnosioci zahtjeva, oko 30 posto više zahtjeva predaju žene. Većinom se odlučuju baviti uslugama,ali se sve više radi i o proizvodnji”, rekla je Mičetić- Fabić.
Naglasila je da, zahvaljujući dobivenoj povelji, Poreč postaje prepoznatljiv u poticanju ženskog poduzetništva.
Jedna od uspješnih poduzetnica u Hrvatskoj je vlasnica i direktorica tvrtke Bernarda d.o.o. Nedelišće, Bernarda Cecelja.
“Bavimo se proizvodnjom kreveta i madraca u Međimurskoj županiji. Tvrtka postoji 22 godine zaposleno je 250 zaposlenika, a počeli smo s 13 zaposlenika. Osim što vodimo brigu o našim zaposlenicima, primjerice nagrađujemo ih jubilarnim nagradama, nagrađujemo one koji su inovativni i društveno smo odgovorna tvrtka, te pomažemo i onima koji su slabijeg imovinskog stanja. S obzirom da smo izrazito inovativna tvrtka, osvojili smo do sada 60 zlatnih medalja u svijetu za svoje inovacije. Svoje proizvode izvozimo u Njemačku, Francusku, Italiju, Švicarsku, ali i u svijetu”, ispričala je za Apsyrtides.info Cecelja.
Naglasila je da je teško danas biti poduzetnica u Hrvatskoj, osobito ako se želi ostvariti neki inovativni projekt, a glavni razlog je birokracija.
“Potrebno je više razumijevanja lokalne samouprave što mi srećom zahvaljujući dobrim rezultatima imamo”, zaključila je Cecelja.
Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Centar poduzetnica i Udruga mladih Grubiša u volonterskoj akciji pomoći općini Majur

Glas otoka

B2B susreti poduzetnica i poduzetnika u organizaciji Centra poduzetnica

Glas otoka

Naručite knjigu 'Ne posustani, ne odustani!' – prvi vodič za uspjeh u poduzetništvu jugoistočne Europe

Vedran Morin